IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия си търси 16 млрд. долара от Украйна

Руският премиер Дмитрий Медведев намекна за възможно увеличение на цената на природния газ за Украйна

14:26 | 22.03.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дмитрий Медведев и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев отправи сериозни икономически заплахи към Киев снощи. Той каза, че Украйна трябва да плати на Русия 16 млрд. долара и намекна за възможно увеличение на цената на природния газ за Украйна, предава WBPOnline.

След като напрежението около кризата в Украйна ескалира, неговите коментари дойдоха в деня, в който Киев положи основите за присъединяването си към Европейския съюз (ЕС), а президентът Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемането на Крим.

В края на срещата на Съвета за сигурност на Русия, на който присъства и самият Путин, Медведев каза, че Киев трябва да върне 11 млрд. долара на Москва по силата на сключено споразумение за по-евтин газ, което обаче ще бъде денонсирано, предава агенция РИА Новости.

Той мотивира аргумента си с факта, че след като Крим официално стана част от Русия, договорът, под чиито условия Москва осигурява по-евтин газ сега е „предмет на денонсиране“.

Освен това Медведев заяви, че са налице допълнителни 2 млрд. долара, дължими от Киев, заради задълженията на страната към руския държавен енергиен гигант Газпром, както и други 3 млрд., отпуснати като първи транш от спешната финансова помощ за 15 млрд. долара, която Русия обеща да осигури на Украйна, ако се откаже от ЕС.

„Да, 16 милиарда долара. Мисля, че не можем да загубим толкова пари, имайки предвид нашия бюджет“, категоричен бе Медведев. Според сегашния премиер на Украйна Арсений Яценюк „само като увеличи цената на природния газ, Русия ще може да накаже Украйна за европейския си избор“.

Чрез заплахата за връщане на 11 млрд. долара Медведев прави препратка към набора от договори, известни като споразуменията от Харков, които дават на Украйна отстъпка от 100 долара на всеки 1000 куб. метра газ. В замяна Русия получава правото да разположи централното управление на своя черноморски флот в Крим.

По силата на сега действащото споразумение, подписано през 2010 г., срокът на договора се продължава от 2017 г. до 2042 г. Въпреки това, ако споразуменията не са приложими, това би означавало, че цената за Киев може да възлезе на приблизително 480 за хиляда куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Явно си нов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Готов съм да се хвана на бас че след време Русия ще предложи на Украйна опрощаване на тези дългове ако забрави не само за Крим но и за още някои части от територията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Jorkata
преди 10 години
Няма да си ги намери тия милиарди. Въпроса е какво ще поиска в замяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
trendline
преди 10 години
Бандеровците да платят милиардите, но не виждам как.Все пак нека видим резултатите от предсрочните избори и тогава ще има повече яснота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Украинците няма да се измъкнат лесно от хватката на руснака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 23
Longin
преди 10 години
Украинците да сметнат стойността на руския ядрен арсенал от 1994, и да представят 1/3 от сметката на *** като насрещен иск; щото там нали имаше едни договори, Будапеща, гаранции, т.н. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Stone_Kold
преди 10 години
да им го спрат направо и да си търсят гас от меркел..забрана за износ на гас за украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
Добре че идва лято, ама зимата горките не знам какво ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още