IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Месечна ипотечна вноска срещу разход за наем в САЩ

След спукването на жилищния балон средната ипотечна вноска падна дори под нивото на месечния наем, а днес е малко по-висока

13:40 | 13.03.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Месечна ипотечна вноска срещу разход за наем в САЩ

Хората обмислят много фактори преди да решат дали да купят или да наемат жилище. Един от най-лесните за отчитане е дали ще са в състояние да покриват месечните си плащания.

Business Insider публикува графика на анализаторската компания Capital Economics, сравняваща месечните разходи за плащане на ипотечна вноска и наем в САЩ от 1981 г. до днес.

С надуването на балона на жилищния пазар в страната заради растящите цени на имотите средната месечна ипотечна вноска се раздалечи значително от средния месечен наем.

След това, с пукването на балона и срива на жилищните цени, ипотечните вноски паднаха дори под нивото на месечния наем.

Изплашени от срива, американците все повече се поддаваха на емоцията при вземането на решение и предпочитаха да плащат все по-високи наеми, отколкото да се обвържат с жилище, чиято стойност може да се окаже по-малка от дължимата за него ипотека.

Днес вноските по кредитите отново са по-високи от наемите, което сочи, че достъпността на пазара на имоти се влошава. Разликата обаче изглежда пренебрежимо малка.

“Въпреки лекия спад през четвъртото тримесечие разходите за обикновена месечна ипотечна вноска са по-високи от средните разходи за наем на жилище“, отбелязва анализаторът Пол Дигъл от Capital Economics. “Разликата от 45 долара на месец между двете обаче е малка, погледната в историческите план, което предполага, че малцина потенциални собственици на жилище биха се отказали от покупката заради по-високите разходи в сравнение с наема“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
pantaleev
преди 10 години
За Atlanta,GA мога да кажа следните данни, защото съм се интересувал.Лихвен процент :15 г - 3.5%30 г - 4.5%Лихвения процент се определя от кредитната ти история. Горните проценти са, ако имаш много добра кредитна история. За нормална къща(150 000 - 200 000$) на добро място наемите са 1100-1300$ на месец. Вноската ти при горните условия за къща на добро място са :30 г - 600$-700$15 г - 900-1000$Всеки сам да си прави изводите :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
drakkar
преди 10 години
За какъв срок е ипотеката ? Просто без тази информация от статията няма смисъл. Месечната вноска по 10 годишна ипотека е различна от вноската по 30 годишна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
desi_popova
преди 10 години
Здравейте, както е посочено и в текста, сравнението е само между месечните разходи в двата случая, като са проследени данни от 1981 г. насам. Не е предоставена допълнителна информация за размера на лихвите или сроковете на ипотеките например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Много ще ми е интересна такава графика за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
paco112
преди 10 години
Скъпа Десислава, Удачно е да напишеш за какъв период от време са двете величини (наем и лихва) за да добие човек по-реална представа и да направи съпоставка с условията в БГ. А и статията ще е по-пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още