IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Икономическата активност в страната постепенно ще се ускорява

Според банката това ще се случи на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите в първите месеци на 2014 г.

09:05 | 01.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Банките продължиха да държат част от ликвидността си под формата на свръхрезерви в БНБ и в държавни ценни книжа, предимно на българското правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банките продължиха да държат част от ликвидността си под формата на свръхрезерви в БНБ и в държавни ценни книжа, предимно на българското правителство. Снимка: Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) прогнозира, че през първата половина на 2014 г. икономическата активност в страната постепенно ще се ускорява на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите, което от своя страна да доведе до нарастване на вноса с по-бърз темп. Износът пък ще започне да се увеличава по-бавно, става ясно от тримесечния икономически преглед на БНБ.

Централната банка очаква в първите месеци на новата година ниският спад на инфлацията да се запази, а през второто тримесечие на 2014 г. - да приключи. Според експертите на институцията през първата половина на 2014 г. глобалната икономическа активност плавно ще се повишава, като към средата на годината основен принос за растежа ще имат развитите икономики.

Икономическа активност

Според БНБ през третото тримесечие на 2013 г. икономическата активност в страната се е повишила главно под влияние на растежа на износа. Високият износ беше свързан с възстановяването на растежа в основните търговски партньори на страната и стана предпоставка за положителен принос на нетния износ за растежа, изтъкват експертите. Вътрешното търсене продължи слабо да нараства с темп, близък до отчетения през първото и второто тримесечие на 2013 г.

Фирмите останаха предпазливи по отношение на наемането на работна ръка, а домакинствата – относно потреблението. Домакинствата предпочетоха да запазят нормата си на спестяване висока, в резултат на което частното потребление се сви слабо с 0,1%. В реално изражение инвестициите останаха на нивото си от второто тримесечие, докато номинално слабо нараснаха, четем по-нататък в анализа.

БНБ прогнозира, че през първата половина на 2014 г. икономическата активност в страната постепенно ще се ускорява в условия на плавно възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите, което ще доведе до нарастване на вноса с по-бърз темп. Също така централната банка очаква износът да се увеличава по-бавно след наблюдаваните през деветте месеца на 2013 г. високи темпове. Като резултат приносът на нетния износ ще се понижи поради изравняването в темповете на растеж на вноса и износа.

При ускорено възстановяване на икономиките на основните търговски партньори на България е възможно износът на стоки и услуги да е по-голям от очакваното, уточняват от централната банка. От друга страна, съществува нисък риск дефлационните процеси в икономиката да продължат по-дълго от очакваното. Това би довело до свиване на приходите от продажби и на печалбите на фирмите, вследствие на което реализирането на нови инвестиционни проекти да се отложи във времето и съответно да има негативен ефект върху растежа на икономиката.

Спестявания и кредитиране

Запазването на високата норма на спестяване на домакинствата продължи да оказва влияние за нарастването на привлечените средства в банковата система, което в съчетание със сравнително ниското търсене на заемни ресурси обуславя поддържането на висока ликвидност в банковата система, твърдят анализаторите на БНБ.

Банките продължиха да държат част от ликвидността си под формата на свръхрезерви в БНБ и в държавни ценни книжа, предимно на българското правителство. Значителна част от ликвидността им беше използвана за закупуване на чуждестранни активи и за намаляване на чуждестранните им пасиви, се казва още в анализа. Тези тенденции доведоха до формиране на положителен баланс на нетните чуждестранни активи на банките от август 2013 г.

През 2013 г. годишният прираст на вземанията от неправителствения сектор се забави поради по-слабото кредитиране на нефинансовите предприятия, докато вземанията на банките от домакинствата отчетоха незначителен спад, констатират централните банкери. Според тях определящо значение за тенденциите в развитието на кредитната дейност в страната имаха пониженото търсене на кредити в условията на все още слаба икономическа активност и запазваща се висока норма на спестяване на домакинствата.

БНБ очаква през първата половина на 2014 г. растежът на широките пари да остане сравнително висок, в резултат на което банките ще продължат да функционират в условия на висока ликвидност. Вследствие на очакваното плавно възстановяване на икономическата активност експертите на централната банка предвиждат темповете на растеж на кредита за неправителствения сектор бавно да се ускорят.

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 8
nobel
преди 10 години
Ако някой ме попита дали е вярна прогнозата на БНБ, че икономическата активност в страната постепенно ще се ускорява, ще му кажа, че е вярна. Имам само някои забележки. Може би ускоряването няма да е плавно, а ще е рязко. И може би ще е в другата посока. Всичко останало е напълно вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още