IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво се дължи засиленият интерес на Китай към златото?

Пекин най-вероятно възнамерява да използва златото като част от своя план за превръщането на юана в международна валута

17:08 | 23.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На какво се дължи засиленият интерес на Китай към златото?

Опасенията за високите дългове и надценената валута привличат златото към Китай, показват данни на Lombard Street Research, цитирани от CNBC. Според тях властите най-вероятно възнамеряват да използват златото като част от своя план за превръщането на юана в международна валута.

Според медиите в Поднебесната империя Пекин не гледа на златото като на полезен актив, с който да диверсифицира рекордните валутни резерви за 3,82 трлн. долара.

Официалните златни запаси на Китай възлизат на 1 054 тона, или 45 млрд. долара. Данните за резервите обаче не са обновявани от 2009 г. насам. Цифрата едва ли е точна, защото от тогава до днес вносът на злато и производството му в Китай възлизат на около 4 500 тона.

Страната всъщност е най-големият производител и потребител на злато през 2013 г.

„Изглежда правдоподобно, че заради масовите потоци на злато в страната, китайските власти може би се насочват към директната употреба на злато в опит да интернационализират валутата си и да избягат от доминиращия долар“, споделя икономистът в Lombard Фрея Биймиш.

„Не бих се изненадал, ако цифрите за вноса докажат, че китайците са купували метали около близките им за миналата година стойности", каза пред CNBC старши глобалният стратег в Jefferies Шон Дарби, правейки препратка към последните данни за търговския баланс на Поднебесната империя. Те показаха, че през януари вносът на Китай е нараснал с 10 на сто на годишна база, а износът е скочил 10,6% за година.

Юанът от своя страна умерено поскъпва спрямо долара. От 2005 г. до днес китайската валута е прибавила 25% към стойността си спрямо американските пари. През последните няколко години юанът набира скорост като глобална валута. Причините се коренят в разхлабването на валутния контрол и отварянето на китайските финансови пазари за чуждестранните инвеститори.

„Не само надценката на юана е чувствителна тема за китайските инвеститори, за да зарежат валутата в полза на златото. Поскъпването й поставя под въпрос възможността на страната да погасява задълженията си“, коментира още Биймиш. „С надценяването на юана изглежда, че сега Китай не може да расте без дългови инжекции, а това е ситуация, която може да приключи само с криза или с обезценка на юана, или чрез комбинация от двете. Ето защо златото е естествен хедж при подобни сценарии.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Споко, алуминий има в изобилие.Почти всеки ден ни го изсипват на главите като CHEMTRAILS микрочастици алуминий, барий и сс'еква зла гадъ.Който не знае какво е кемтрейлс: https://***.google.bg/search?q=chemtrails&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_2sLU9GSF6SoywPw9oCQAg&ved=0CD4QsAQ&biw=1024&bih=681
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
И защо? Така и не се разбра от статията (поне аз не разбрах)Ще обезпечат юана със злато или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още