IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната

Съседите ни не се облагодетелстваха от по-ниската стойност на валутата, посочи финансовият министър Чобанов

11:09 | 11.02.14 г. 1
Валутният борд ще остане, докато влезем в еврозоната

„Българската икономика доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната. За бизнеса на съседните ни държави не е станало по-лесно заради по-ниската стойност на валутите", заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос за валутния борд и дългогодишната дискусия надценен ли е левът спрямо еврото при въвеждането му.

Изказването беше в рамките на дискусия, част от Националния форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

"Девалвацията на съседни на нас страни действително подобрява тяхната конкурентоспособност:, посочи от своя страна премиерът Пламен Орешарски. "У нас при плаващ курс ще има неминуемо големи разходи за бизнеса. Ще се създаде несигурност включително и по отношение на инвестиционните хоризонти". 

„Мисля, че на девалвацията като насърчаваща експорта трябва да се противодейства чрез по-голяма гъвкавост на разходите от българския бизнес. Досега фирмите се справят много добре в тази посока“, каза още Орешараски, като посочи, че това са неговите наблюдения.

Припомняме, че валутния съвет у нас беше въведен през 1997 година. Тогава обменният курс на един български лев беше фиксиран към една германска марка. След въвеждане на еврото през 1999 година курсът вече е 1,95583 лева за едно евро. Още със самото въвеждане на борда обаче започнаха дискусии дали курсът е определен правилно и дали това няма да застраши развитието на българската икономика. 

Какво се случва на националната среща на правителството и бизнеса можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
"Досега фирмите се справят много добре в тази посока" - е възнагражденията бяха сериозно орязани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още