IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Премахваме предварителното планиране на отпуските за малките фирми

Кабинетът ще приеме облекчени процедури в строителството

10:34 | 11.02.14 г. 3
 Бобева: Премахваме предварителното планиране на отпуските за малките фирми

Сред приоритетите на правителството е намаляването на административната тежест - едно от важните неща е намаляването на таксите по вписване в Търговския регистър с 22 процента. Това каза вицепремиерът Даниела Бобева по време на Национален форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“.

Тя посочи, че това е свързано с големи разходи за държавата, но бизнесът ще спечели 4 милиона лева от тази операция.

Бобева напомни, че утре в Министерския съвет ще бъдат обсъдени нови 26 режима. Те са свързани с облекчени процедури в строителството и някои разпоредби по социалните въпроси  - например премахваме на изискването за предварително планиране на отпуските от малките фирми. Според вицепремиера това е една екзотична мярка.

„С бизнеса решихме, че премахването на мярката е важно за облекчаване на малкия бизнес“, заяви Бобева.

Опитваме се да правим консенсусна икономическа политика - например по ЗОП, където всички сме за прозрачност, но за съжаление бавно се развиват дебатите, каза вицепремиерът. Същото важи и при антимонополните мерки, конкуренцията и други.

Премиерът Орешарски допълни, че част от режимите са в резултат на регулация на ЕК и шестте страни с формирана такава група за намаляванне на административната тежест.

Административната тежест остава проблем номер едно, бяха показани усилия за облекчаване, но остават проблемите на регионално ниво, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. В отговор вицепремиерът призна, че действително има резерви при общините и предстои диалог в тази посока. Тя напомни и че технологически промяната на законите отнема време, опитваме се да ги съгласуваме и със социалните партньори.

По отношение на електронното управление срокът 2020 година не е смущаващ, смята Бобева. Но е възможно срокът да бъде преосмислен и съкратен.

Какво още каза премиера Пламен Орешарски при откриването на форума Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“ можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
JasonBourne
преди 10 години
Само тая да беше...спомням си от една "достоверна флашка" как Цв.Цв. искаше от Дянков да обложат с мито ИЗНОСА, да съберат повече пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 10 години
Това с графика на отпуските беше култова тъпотия на Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още