IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайна кризисна среща за Гърция

Финансови министри от еврозоната и представители на ЕЦБ и МВФ са заседавали в отсъствието на гръцки представители

15:33 | 01.02.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле (вляво) и Московиси са участвали в тайната среща. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шойбле (вляво) и Московиси са участвали в тайната среща. Снимка: архив Ройтерс

Високопоставени представители на правителства от ЕС, ЕЦБ и МВФ очевидно са се срещнали тайно миналия понеделник, за да обсъдят нарастващите проблеми в Гърция.

След срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел те са се отделили, без да поканят при това гръцкия министър на финансите, съобщават няколко информатори. През това време Янис Стурнарас е бил зает с пресконференция в близка сграда.

Сред участниците на тайната среща е бил германският министър на финансите Волфганг Шойбле и неговият колега от Франция Пиер Московиси. Представители на Международния валутен фонд , Европейската централна банка и Европейската комисия също са присъствали, казват източници пред WSJ, които искат да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да разкриват информация за срещата. 

Предмет на тайните преговори е била трудната икономическа ситуация в Гърция и като цяло в еврозоната. Тема бил и въпросът как гръцкото правителство може да бъде подтикнато да продължи със своите непопулярни структурни реформи. В допълнение е възникнал въпросът за това как една празнина във финансирането на Гърция в размер на 5 до 6 млрд. евро може да бъде затворена през втората половина на годината.

Срещата обаче не е довела до никакъв резултат, казват информаторите. Индивидуалните разговори с гръцки представители ще продължат, въпреки че Тройката - т.е. МВФ, ЕЦБ и ЕК, отмени първоначално своите планове за консултации с Атина.

Натискът се увеличава, тъй като Гърция ще трябва през май да изплати облигации в размер на 11 милиарда евро. МВФ вече не поддържа финансово страната от юли 2013 г. насам. Фондът призовава за по-голяма яснота върху финансите в рамките на 12 месеца, като това условие засега не е изпълнено от страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Ще дойдат полковниците, това ще стане. Ти к'во мислиш, на ЦРУ-то и останалите за какво им плащат ? Да седят такива като теб и да изнудват кредиторите ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Нищо няма да стане, защото самия народ е вече промит и никога няма и да си помисли за такова нещо. За армия няма какво да говорим, защото до военни интервенции няма да се стигне. За икономически можем обаче. Ембарго тук, ембарго там, и ако изхвърлят еврото и върнат драхмата, са живи умрели. Та нямат мърдане там, изцяло са зависими отвън - енергия и суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Задавам един простичък, но съвсем реален въпрос: Кво ше стане, ако "утре" гърците кажат - еВете си м***йката, обявяваме дълговете за "омразни", връщаме драхмата и си ориентираме икономиката към Русия, Китай, Азия като цяло и Южна Америка. Ю Ес Ей и Е Ес да го д***хат ! Кво ше стане ?? Гърция може пари да няма, но солидна армия има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Разбира се че няма представител на Гърция... защо да има? След като от техните "представители" на тяхната ""държава" (вече само област) - от тях и от жителите им вече нищо не зависи. Няма смисъл да се харчат пари за самоетен билет. Да се готвят и другите държави, като с приоритет са тези от ЕЗ и малко по на изток първо и лека полека на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Тайна кризисна среща за Гърция================================Кво още го умувате ве,...имате ли толкова акъл, за да разберете, че който е давал, давал ... и сега просто ше трябва да пийне един добре изстуден "Девин" от литър и половина !!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
iivanoff
преди 10 години
Като пренебрегнем изобщо възможността маймуните да научат каквото и да е , ако то е дори и малко тайно, то какво ни казват чрез новината (засилена чрез постановката - четете щото е тайно): - едва ли не "кредиторите" съдействат, чрез "свободата" да решават (чудят се, консултации) изход от трудната ситуация в която се намира НЕ само Гърция, а цяла Европа - "Гърция и като цяло в еврозоната" (мислете за Гърция, сещайте се за себе си)! Изход НЯМА - "Срещата не е довела до никакъв резултат"! => чакайте в готовност и Вие същото, а то е без изход в настоящите обществено-икономически условия установени чрез закони! => РЕФОРМИ... а изхода е толкова ***!, че невъзможността толкова "умни" глави да се сетят за "изход", подсказва единствено тяхната съпричастност към елементарния план стъпващ единствено на ограничеността и наивността на маймуните, освен ако не се приеме, че най-умните хора са ***, което се самоотрича само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 10 години
http://***.grreporter.info/Sdebnata_sistema_blokira_byudzhetnite_ogranicheniya/14996И не е само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
rover
преди 10 години
http://***.grreporter.info/Sdebnata_sistema_blokira_byudzhetnite_ogranicheniya/14996И не е само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още