IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле си представя отделен парламент за еврозоната

Трябва да подобрим и запазим европейската интеграция по един интелигентен начин, като променим договорите, заяви германският финансов министър

16:12 | 28.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трябва да подобрим и запазим европейската интеграция по един интелигентен начин, каза Шойбле<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Трябва да подобрим и запазим европейската интеграция по един интелигентен начин, каза Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вкара в играта собствено представителство на страните от еврозоната.

„Мога да си представя, че може да има налице и един парламент за еврозоната", каза политикът в понеделник вечер в Брюксел.

„Ние трябва да подобрим и запазим европейската интеграция по един интелигентен начин, като променим договорите (на ЕС)", заяви той по време на среща на Европейската народна партия (ЕНП). Някои промени според него биха могли да отразяват по-добре новите реалности на еврозоната. 

Шойбле припомни, че през май Франция и Германия са предложили по-тясно свързване на Парламента на ЕС с решенията за еврозоната. "Това би било относително лесно за постигане, като се създаде парламент за еврозоната, който да се състои от членове на парламентите от страните в еврозоната", уточни министърът.

Вратата трябва да остане широко отворена за страни, които все още не са приели еврото. Ще има нужда и от повече съгласуваност, когато става въпрос за въвеждане на по-строги правила за бюджетната дисциплина.

Същевременно обаче Шойбле признава, че промени на договорите са трудни за постигане, тъй като те ще трябва да бъдат одобрени от всички страни-членки на ЕС.

ЕНП, към която спадат и християндемократите на Шойбле, е най-голямата фракция в Европейския парламент. Парламентът на ЕС включва и страни като Великобритания и Швеция, които не са част от еврозоната. Преди всичко Великобритания многократно изказа съпротива срещи мерки, които биха дали правото на по-строг контрол на брюкселските институции.

Същевременно шведският финансов министър Андерс Борг, чиято страна е извън валутния съюз, заяви, че е скептичен за предложението на Шойбле и че според него то няма да помогне да се реши проблемът с липсата на доверие в Брюксел.

По време на изборите за парламент в ЕС през май се очакват значителни гласове за партии, които са евроскептично настроени, което може да затрудни намирането на консенсус в парламента за законодателни проекти. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Както е тръгнало,май в скоро време България и Румъния ще си основат един Парламент За Териториите На Обречените,като поканят за асоцирани членове,следващите обречени - Сърбия,Албания,Черна Гора,Босна и херцеговина,а защо не и СандеМакедония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още