IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните канали за банкиране през 2013 година

Мобилни приложения за финансови услуги, онлайн консултации и безконтактното разплащане навлизат все повече в банковия сектор

14:41 | 27.01.14 г. 2
Алтернативните канали за банкиране през 2013 година

Новите технологии навлизат все повече в живота ни и това променя очакванията и навиците, включително и в банковата сфера, отбелязва анализ, посветен на алтернативните канали за банкирането, изготвен от „УниКредит Булбанк“.

През 2013 година на голям успех се радват мобилните устройства – таблети и смартфони. На годишна база употребата на смартфони в света се увеличава с 50%, а очакванията за таблетите са през 2014 година продажбите им да надминат тези на компютрите и лаптопите.

Затова и фокусът върху развитието на различни мобилни приложения, включително и за финансови услуги, никак не е изненадващ. На пазара все повече навлизат възможностите за мобилна банкиране, електронни портфейли и мобилни разплащания.

Важен етап от развитието на сферата е и появата на безконтактните плащания с банковите карти, което е подготовка на инфраструктурата за бъдещето развитие на мобилните плащания, когато телефонът ще се превърне в пълноценен портфейл за разплащания, отчитат още анализаторите.

През 2013 година има и промяна и по отношение на начините за общуване с клиенти. В някои финансови институции навлизат дистанционните процеси на обслужване – през интернет или телефон. Клиентите вече кандидатстват онлайн за кредит, издаване на банкова карта или откриване на депозит. През миналата година обаче навлизат и възможностите за по-комплексно обслужване и консултации, без да е необходимо посещението на банков филиал.

Банките, а и бизнесът като цяло, използват все по-често социалните мрежи като начин за общуване с клиентите, а и за реализиране на маркетингови цели.

Появиха се и зони и 24-часови зони за самообслужване, в които клиентите сами извършват банковите операции – теглене, депозиране на средства, нареждане на преводи, плащане на сметки и съдействие за използването на банковите продукти.

Така 2013 година е определена като динамична в развитието на алтернативните канали за дистрибуция във финансовия сектор и важна крачка за трансформацията към по-лесен и бърз достъп до финансови услуги без ограничение от работно време и местоположение. Очакванията на анализаторите през 2014 година са свързани с внедряването на нови функционалности и подобрения на вече изградените дистрибуционни канали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
elii
преди 10 години
статията дава интересна информация, но много равно е написана и трудно се чете. За такъв вид статии (с изброяване) е много удачно да се използват списъци или поне потъмняване на значимите думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Алтернативните начини за банкиране. Ето един:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още