IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания на път да изпревари Франция по производство на автомобили

Ако прогнозите на британската асоциация на автомобилните производители са точни, през 2013 г. Островът е изпреварил Франция за първи път от 1966 г.

15:27 | 20.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новото поколение Mini се произвежда на Острова.<em> Снимка: Mini&nbsp; </em></p>

Новото поколение Mini се произвежда на Острова. Снимка: Mini 

Великобритания е напът да изпревари Франция по производство на автомобили. Резултатът, който е базиран на прогнозни данни, ще изведе островната държава на по-предна позиция за първи път от 1966 година.

Прогнозите на асоциацията на автомобилните производители във Великобритания сочат, че произведените в страната през 2013 година автомобили достигат 1,55 млн. единици. За същия период във Франция са произведени 1,54 млн.

Ако прогнозите се окажат верни, Великобритания ще изпревари Франция по производство на автомобили за първи път от 1966 година. Така Франция ще се нареди на четвърто място в Европа, зад Великобритания, Испания и Германия.

"Резултатите на двете съседни страни ще бъдат много близки, но очакваме Великобритания да поведе с малко. По-важното е, че във Великобритания се наблюдава възход на автомобилната индустрия, докато във Франция има спад", заяви представител на асоциацията пред Daily Mail.

За пример, през 2011 година във Франция са били произведени 1,88 млн. коли, а през 2012 - 1,66 млн. За Великобритания резултатите сочат 1,35 млн. коли през 2011 година и 1,47 млн. през 2012 г.

Основите двигатели на британската автомобилна индустрия през годината са били местните марки Jaguar, Land Rover, Mini, Vauxhall, Rolls-Royce и Bentley. Сериозен принос имат и японките компании Nissan, Toyota и Honda, които разполагат с производствени мощности в страната.

Що се отнася до Франция, спадът в производството се дължи на проблеми с еврото, стагнацията на вътрешния пазар и липсата на доверие на бизнеса към сегашното правителство, посочват експертите.

Очакванията са автомобилното производство на Великобритания да продължи расте, водено от инвестициите в тази област. Прогнозира се годишният брой произведени в страната автомобили да достигне 2 млн. коли в рамките на следващите три години.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Повече за автомобилната индустрия може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
От всичко френско в автомобилния сектор само Пежо става (горе-долу) и то не всичките му модели.Рено произвежда сносни двигатели но така и не знам защо не поискаха да правят добри и здрави автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още