IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още не е готова да излезе на международните пазари

Хората във властта, които ще взимат решенията за емитиране на нов дълг, да не се влияят от политическата конюнктура, призова Тодор Николов

09:34 | 20.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България още не е готова да излезе на международните пазари

„Доброто управление на дълга изисква да излезеш на пазара, когато условията са най-добри. В момента обстановката е много благоприятна, но България не е готова. Най-рано това може да се случи в края на първото тримесечие или през второто“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air анализаторът Тодор Николов.

Той призова хората във властта, които ще взимат решенията за емитиране на нов външен дълг да не се влияят от политическата конюнктура.

„Нека не забравяме, че България все още не е в състояние да привлича чуждестранни инвеститори, дори компаниите вътре в страната не смеят да инвестират. Очевидно е, че условията за правене на бизнес тук са лоши и те няма да се подобрят само с ниски данъци. Нужна е работеща администрация и много реформи. Ето защо е от изключителна важност да се проследи как и за какво ще бъде похарчено външното финансиране, което ще получим“, обясни Николов.

Припомняме, че се очаква до средата на годината страната ни да пласира 1,5 млрд. евро облигационни емисии на външните капиталови пазари. От Министерството на финансите обявиха, че през тази година правителството ще пласира 4,4 млрд. лв. дълг, по-голямата част от който (3 млрд. лева ) на международните пазари.

С дълговите емисии ще се финансират плащания по падежи на държавен дълг през 2015 г. и бюджетният дефицит. Документацията за новите емисии ДЦК ще бъде подготвена в следващите месеци, но ще се изчакат евроизборите, преди да бъдат пласирани облигациите. Очаква се те да бъдат в два транша по 750 млн. евро всеки.

„Винаги е добре за една държава да участва на външните пазари, дори и само за да се тества нейната кредитоспособност. В случая с България обаче, не става дума за това. Ние няма как да реализираме политиките и реформите, които биха довели до икономически растеж само със собствени средства от бюджета. Явно е необходима и външна помощ“, допълни Тодор Николов.

Той подчерта, че по-важната тема в харченето на средствата и тяхното правилно реализиране, тъй като има опасност страната ни да не успее да излезе от спиралата „финансиране на дефицит чрез емитиране на дълг“.

Вижте целия разговор във видеото!

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Едното от условията необходими за съществуване на местната подсистема е не-достигането на минимален и достатъчен праг на външен дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още