IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще поиска от банките съотношение капитал/рискови активи от 6%?

При този праг банките от еврозоната ще трябва да преминат стрес тестовете по-късно през годината, разкриват източници на Bloomberg

13:16 | 16.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще иска банките да покажат капитал не по-малък от 6% от активите им, когато ги тества в условията на симулирана рецесия по-късно през годината, са разкрили двама представители на еврозоната, цитирани от Bloomberg. 

Мнозинството политици и експерти са постигнали консенсус за това изиискване по време на банковите стрес тестове, са заявили източниците на агенцията. Прагът за капитала обаче трябва да бъде съгласуван с Европейския банков регулатор (ЕБР), който координира тестовете. Някои страни също така може да окажата натиск за по-нисък праг.

През 2011 г. ЕБР заложи праг от 5%, когато моделите за негативен сценарий не успяха да разкрият слабостите на банките, които по-късно фалираха.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че е решен да убеди инвеститорите, че проверката на банките е задълбочена и достоверна, докато ЕЦБ се подготвя да поеме контрола над около 130 банки в еврозоната.

„На пръв поглед прагът от 6% изглежда постижим и по-малкко амбициозен от това, което може би се е очаквало, но Драги бе много категоричен, че желае строги тестове“, коментира Антонио Гулиелми, анализатор на Mediobanca в Лондон.

Говорител на ЕЦБ заяви, че крайното решение за прага относно капитала на банките трябва да бъде съгласувано с базираният в Лондон ЕБР.

Той бе създаден през 2011 г., за да хармонизира банковите правила, като в него членуват надзорни органи от еврозоната и ЕС. ЕЦБ ще стане пълноправен член на ЕБР, когато започне да надзирава банките в еврозоната.

Ако ЕЦБ установи, че потенциална рецесия би свила капитала на банките под 6% от рисково претеглените им активи, то те ще трябва да увеличат капитала си в рамките на определен период от време, за да подкрепят балансите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
офф тоя *** Драгомирчо с неговия ортак плешивия еврейн не моа да ги гледам вече, *** палячовците, аз като залагам на борсата и ми остане марджин 6% това значи че съм с двата крака вътре и само един път да те издрънчат и си на margin call. Те тряя да имат мин. 50%-60% от активите не да ми симулират *** тука, че дълговата криза иде и много margin calls ще има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
не стигна отреденото за коментар място, обаче (-)-те заваляха, продължавам:Та на фона на това дребно разяснение, ми е интересно как един маймунски мозък, приема вълненията в "Лондон" за Референдум за излизане от ЕС? - и не би ли му било достатъчно това, за да разбере изобщо какво зависи и се определя от Референдумите......а това е едната от налаганата ви лекичко, но и желана вече от мнозина от вас Форма на бъдещо управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
"Говорител на ЕЦБ заяви, че крайното решение за прага относно капитала на банките трябва да бъде съгласувано с базираният в Лондон ЕБР" - логически погледнато от маймунска гледна точка, местоположението му ТАМ е крайно неуместно, след като "Лондон" даже не е член на ЕЗ!Но, следващото изречение внася известна яснота, променяйки изкуствено привнесено грешно аксиомно допускане в маймунската логика, а именно: "Той бе създаден през 2011 г., за да хармонизира банковите правила, като в него членуват надзорни органи от ЕЗ и ЕС. ЕЦБ ще стане пълноправен член на ЕБР, когато започне да надзирава банките в еврозоната."От тук => освен че по конституция командват президента на САЩ (следователно и самите САЩ, нищо че САЩ командорят "света"), то ще правят същото и с ЕЦБ /без значка че не са член на ЕЗ/, чрез ЕБР, а оттам и всички банки в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още