IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранимир Ботев: Очаква се 8,2% ръст на туристите в зимните ни курорти

България има възможност за петкратно увеличение на потенциала си за ски туризма, коментира заместник-министърът

09:39 | 11.01.14 г. 3
Бранимир Ботев: Очаква се 8,2% ръст на туристите в зимните ни курорти

8,2% ръст на туристите в зимните ни курорти се очаква през тази година в сравнение с миналия зимен сезон . Това заяви заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев  с ресор „Туризъм” пред телевизия Bulgaria On Air. Той подчерта, че страната ни е постигнала своеобразен рекорд миналата година и за първи път приходите от туризъм ще надхвърлят 3 милиарда евро, а туристите, посетили страната ни, са около 7 милиона.



През 2014 година икономическото министерство си е поставило за цел да се достигне до ръст от 3% на заетостта на легловата база у нас. Освен това се очаква и увеличаване на приходите с около 2% и ръст на посещенията от чужденци с 4%.

Според Бранимир Ботев броят на туристите дори ще надвиши очакваните прогнози. 

Последните анализи на световната ски асоциация показват, че България има възможност за петкратно увеличение на потенциала си за ски туризма.  В момента страната ни е четвъртата най-желана зимна дестинация за Европа.  

 „Хубавото е, че България предлага много разнообразни туристически продукти", коментира още Ботев. „За малка страна, като нашата, имаме топло море и пет планини с огромен потенциал за зимен туризъм”.

13,6% от БВП на страната се формира от туристическа дейност, подчерта Ботев. Ето защо се работи и по разработването на нова стратегия за развитие, отбелязват от икономическото министерство.

За миналата 2013 г. е отчетен ръст от 5% в постъпленията от туризъм, като сумата вече е 2,8 млрд. евро.

Вижте какво още каза Бранимир Ботев от репортажа на Кремена Кръстева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Като няма сняг ще го ударят на пиене поне - туристите де :) ----------------Много правилно, всеки умен човек би избрал кръчмите пред пистите, я какво стана с Шумахер, завалийката :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абсолютно :) Това е добре за кръчмарите ... ТАЗИ годинаДогодина обаче може да преоценят дестинацията. Ако допуснем че са дошли за снега де,щото по морето отдавна вече не идват заради морето, а пиенето си е евтино без значение има ли сняг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Като няма сняг ще го ударят на пиене поне - туристите де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още