IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Политиците трябва зорко да следят ликвидността от централните банки

Политиките, които насърчават вътрешното търсене, ще са от полза за германската икономика, заяви от своя страна американския финансов министър Джак Лю

17:15 | 08.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Политиците трябва зорко да следят огромната ликвидност, която вливат в икономиката най-големите централни банки по света, за да гарантират, че не се надуват нови балони.

За това предупреди финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

„Ние споделяме отговорността да направим всичко необходимо, за да избегнем нови кризи и да предотвратим издуването на нови балони“, каза той на пресконференция след срещата му с американския финансов министър Джак Лю.

Въпреки това немският министър каза, че политиците не бива да казват на централните банкери как да си вършат работата. 

Коментарите на Шойбле идват в момент, в който Федералният резерв на САЩ започна да намалява обема на месечните си покупки на активи, а Европейската централна банка трябва да реши дали да прибегне до още парични стимули, след като последните данни за инфлацията показаха, че тя се е забавила още.

Шойбле сподели още, че икономическият растеж на Германия е стабилен и задвижван от вътрешното търсене.

„В Европа виждаме добрият икономически прогрес. Налице са условията за най-устойчивия растеж, стимулиран от вътрешното търсене“, са точните думи на немския финансов министър.

„Ако не включвате Германия, еврозоната ще има дефицит... в рамките на еврозоната нямаме излишък, така че като цяло можем да дадем своя принос", добави той.

От своя страна Джак Лю коментира, че Германия е постигнала напредък при балансирането на фискалната консолидация с икономическия растеж, но каза, че има какво още да се желае.

„Ясно заявихме, че по-голямото вътрешно търсене и инвестициите ще са положителни за растежа. Продължаваме да вярваме, че политиките, които насърчават вътрешното търсене, ще са от полза за германската икономика“, сподели финансовият министър на САЩ.

Повече по темата може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Шойбле: Политиците трябва зорко да следят ликвидността на държавите за ликвидиране,за да остане само ДойчеЮберАлес...та най-после АВРопата да миряса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
те на местните ЦБ им останаха толкова малко права, че понеже не могат да се оправят ЧРЕЗ тях е логично по определена "обратна логика" да се премахнат /и останалите им права и тях самите/! тогава обратната логика става права насила, а именно - парите да не се печатат от местните централни банки, а да се получават от Чужда такава, лихвата на която е напълно излишна от гледна точка на паричното предлагане и регулиране след като има толкова много други партаметри на парите които контролира.. пак ТЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още