IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рестарт за "Бургаски корабостроителници"?

Дружеството вече е под ново име - "Барабел", за да започне дейност без дългове, поясни директорът Деян Дянков

13:53 | 06.01.14 г. 3
<p>
	Снимка: РАД</p>

Снимка: РАД

"Бургаски корабостроителници" продължава да работи със същия предмет на дейност, но за момента неизплатени възнаграждения няма да се изплащат. Направени са първите стъпки за обявяване на корабостроителницата в несъстоятелност, като дружеството "Бургаски корабостроителници" вече е под ново име - "Барабел", със седалище София. Това стана ясно след среща в Бургас на работници с изпълнителния директор на дружеството Деян Дянков.

Той е съобщил, че „след време заводът отново ще си върне старото име“. Смяната на името се налагала заради натрупаните задължения на завода от 150 млн. лева. Новото дружество ще може да започне дейност на чисто.

В ръководството му се връщат стари отговорни кадри - Любомир Томов и Димитър Кимрянов, съобщава "Фокус".

Поетапно ще бъдат канени на работа служителите на завода, които могат да се върнат, ако решат, стана ясно още след срещата. Около 30-40 души ще се върнат в завода, а след като ремонтират пусковото устройство, ще бъдат поканени и останалите работници. След като предприятието възобнови дейност, хората могат да получат неизплатените си възнаграждения от миналата година. Тези от 2010 година обаче могат да търсят по съдебен път.

От близо десет години в завода няма представители на синдикалните структури, каза за Investor.bg Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа". „Тези капиталисти се постараха да изгонят и КНСБ, и КТ „Подкрепа“ от завода. Имаше голям натиск и от 10 години насам в компанията няма представители на двата синдиката“, обясни Тренчев пред Investor.bg.

По негова информация обаче в предприятието има приети поръчки за нови кораби, а и за ремонт на стари. Не е ясно обаче, защо служителите бяха уволнени така внезапно в рамките на ден, при наличието на производствена дейност.

„Просто предприятието беше приватизирано по времето на Костов и тогава го взеха наши капиталисти. По онова време имаше интерес към него и от Холандия, но той потъна. Заводът може да се развие, ако попадне в ръцете на подходящия мениджмънт“, коментира Тренчев.

Той допълни, че днес у нас все по-трудно могат да бъдат намерени специалисти, които да притежават нужните познания да работят в корабостроителния сектор. Повечето наши специалисти бягат навън, защото там има огромно търсене, каза той.

Кой управлява "Бургаски корабостроителници"?

В рамките на по-малко от два месеца бе спрягана намеса на турски инвеститори, ПИБ и други желаещи да притежават компанията.

По данни от Търговския регистър собственик на корабостроителниците е офшорното дружество "Хунас инвестмънт лимитед", което държи 80% от акциите и се представлява от лица, свързани косвено с основния кредитор на корабостроителницата - Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Още преди празниците от ПИБ категорично отрекоха да имат каквато и да е било връзка със собствеността на „Бургаски корабостроителници“. Банката обаче е един от основните кредитори на дружеството и в нейна полза са запорирани активи за 15,8 млн. лв., според отчети за 2011 г.

Друг кредитор на дружеството - "ПСТ холдинг", поиска през септември от съда обявяване на корабостроителниците в несъстоятелност заради дълг от 3 млн. лева.

В управата на компанията са трима души - изпълнителният директор Деян Дянков (според регистъра той е бил в управата на банка ДСК в Бургас), Стефан Стоилов и Яни Драков.

За компания "Барабел" Търговският регистър разкрива единствено, че е регистрирана на 4 юли миналата година.

Преди дни стана ясно, че компанията е обявена за продан на руския пазар от Руската аукционна къща (Российский аукционный дом (РАД).

Бившите служители са недоволни от днешната среща и обмислят протестите да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Svetulka
преди 10 години
Коцето Тренчев хубаво се изказва, но защо никой не го пита - навремето, когато Черепа приватизира завода за жълти стотинки, неговите хора от КНСБ не бяха ли на хранилка при старото ръководство за да не вдигат шум и да не палят протести! Мръсни изедници! Тези от синдикатите защитават само своя интерес и гледат всичко за пари да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
crazy_moni
преди 10 години
Чета цялата история около работниците и не мога да проумея едно - къде са били КНСБ, Подкрепа и другите там организации, които уж защитават правата на работниците? Тези хора не са получавали заплати месеци наред, а никой не е потърсил отговорност?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ани Василева
преди 10 години
Васил Божков беше този, който съсипа завода. Сега защо не търсят отговорност от него ми е чудно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още