IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобисти искат Обама да премахне забраната за износ на суров петрол

Американският петролен институт се позовава на прогноза, според която през 2016 г. САЩ ще произвежда рекордно количество петрол на ден

22:42 | 23.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лобисти искат Обама да премахне забраната за износ на суров петрол

Мощното лоби на американската петролна индустрия заяви готовност, че ще притисне Конгреса и администрацията на президента Барак Обама да вдигнaт забраната за износ на суров петрол през 2014 г., тъй като се очаква производството в страната да бъде рекордно през 2016 г., пише CNBC.

Износът на американски суров петрол е строго ограничен съгласно разпоредба с 40-годишна история, от която вече страната не се нуждае, след като вече САЩ стана „световната свръхенергийна сила”, определя позициите на страната Американският петролен институт (American Petroleum Institute, API).

Администрацията за енергийна информация на САЩ (Energy Information Administration, EIA) пише в своята Годишна прогноза за енергийния сектор, че появата на фракинга, добивът на шистов газ, е дал нов живот на производството на суров петрол, който ще нарасне с до 800 хил. барела на ден през всяка година до 2016 г., когато ще наброява 9,5 млн. барела на ден.

До 2019 г. производството ще бъде рекордно – 9,61 млн. барела на ден, приближавайки постижението от 70-те години на ХХ век от 9,64 млн. барела на ден.

В светлината на тази прогноза, като се имат предвид препоръките на министъра на енергетиката Ърнест Мониц и последните статии във вестниците, които призовават за промяна на политиката, касаеща износа, от API считат, че сега е времето да се поднови дебатът с Конгреса и с администрацията.

Директорът в API Ерик Милито е в готовност да проведе разговори с редица влиятелни представители на Сената. И въпреки че президентът има абсолютното право да вдигне забраната за износа на петрол, според API е необходимо да се обвърже и Конгреса, защото президентската заповед може да бъде пренебрегната от следващия държавен глава.

Лобистката група също така твърди, че, като се предостави на световния пазар по-широк достъп до американския суров петрол, ще се отвори и възможност за износ на по-лекия сорт, чието производство също расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Конспиративните сайтове казват, че генерали искат изобщо да отстранят Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още