IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бързото отваряне на енергийния пазар изненада НЕК

Загубите на дружеството се задълбочават

17:55 | 04.12.13 г. 8
По-бързото отваряне на енергийния пазар изненада НЕК

Загубите на Националната електрическа компания (НЕК) се задълбочават, отчетоха от ръководството на компанията по време на заседание на енергийната комисия към парламента.

Докладът за НЕК представи Венцислав Марков - ръководител управление "Регулация, икономика и бюджет".

Една от изненадите за компанията се оказа по-бързото отваряне на енергийния пазар. Повече компании са излезли на свободния пазар, от което НЕК търпи загуби от 18 млн. лева. Тези загуби са свързани с изкупената по преференциални условия електроенергия от ТЕЦ Марица изток 1 и ТЕЦ Марица изток 3.

Като цяло загубите за компанията за първите десет месеца на годината спрямо предходния регулаторен период е в рамките на 96 млн. лева, сочи докладът на компанията. Негативните резултати са факт заради изкупуването на зелена енергия, кафява енергия, студения резерв и заради дейността на ПАВЕЦ Чаира.

ПАВЕЦ-ът работи с четирите си хидроагрегата, което показва нуждата от тази централа, но разходите не се покриват. На месец загубите са в размер на 10 млн. лева.

От НЕК кометираха още, че приходите от продажби на емисии парникови газове не са в предвидения размер от 140 млн. лева, а са 75 млн. лева.

ЕСО не покрива текущите си задължения

Електроенергийният системен регулатор (ЕСО) от своя страна работи на печалба - към края на септември е отчетен положителен финансов резултат от 793 хил. лева. Компанията обаче не може да покрие текущите си задължения.

Едно от притесненията за изпълнителния директор на компанията Валентин Колев е отменената от Върховния административен съд такса за включване за ВЕИ-производителите. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да вземе решение как да бъдат възстановени сумите в размер на 45 млн. лева.

През последните месеци се отчитат и ръстове при износа на електричество, отчетоха и от НЕК, и от ЕСО. Данните показват, че през септември са изнесени 867 хил. мегават часа, което е малко под нивото от същия месец на 2012 година (872 хил. мегаватчаса). През октомври износът достига 763 хил.мегаватчаса спрямо 567 хил. мегаватчаса година по-рано, а през ноември - 889 хил. мегаватчаса спрямо 627 хил. мегаватчаса за същия месец на 2012 година.

Общият износ към края на ноември обаче е по-нисък заради ограничения износ в началото на 2013 година.

Една от причините за повишения износ на енергия е изваждането на добавките и включването им в цената за вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Когато искаш да подариш (скрита приватизация) нещо държавно на някого се прави точно така, така се и приказва.Изпитана схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Какво ни касае НЕК, нали така каза най-наглия лъжец Станишев 'дългът не бил на държавата" нищо, че НЕК е държавна фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А защо НЕК въобще е изненадан от нещо, за което се говори толкова дълго време?Май само се правят на изненадани защото едни ДС *** са на път да загубят незаконния си монопол, чрез който се източва бюджета на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
benevolent2025
преди 10 години
на банкерския празник 18.30 пред НДК 6.12.2013PODKREPETE PROTESTA SRESTU KARTELAT NA BANKITE 06.12.2013 - s miliard skriti pe4albi, edni ot nai-visokite v Evropa, vodesti ikonomikata do upadak s kupenite politici ili kak centralnite bankeri zarobiha balgarite za po edna kasta v garcia i ima li vamezdie? https://***.facebook.com/events/230257287144350/?ref_newsfeed_story_type=regular ima li v evropa po-visok lihven marj? http://data.worldbank.org/ind.../FR.INR.LNDP/countries/1W...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
- задълженията на дружеството растат и цялата печалба дори увеличена по абсолютна ст-т чрез твоето предположение, ще замине за обслужване на дълг!... освен ддс-то към бюджета друго няма да видим ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
ще пуснат някой друг репортаж по некоя платена тв как мощностите са натоварени до краен предел за празниците и психи4ески 4е подхготвят овцете за големите сметки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
нема да се задълбо4и спада е сега за нова година кат пратят сметки умножени по х даже и на голяма пе4алба ще са и ще се обосноват с повишеното потребление през празниците 4е се сбират много по4ивни дни и големия студ и колелото 4е се върти как си е от време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Загубите на дружеството се задълбочават:колкото повече расте цената на тока -> толкова по-скъп ще трябва да става! - това описано ли е в учебниците по икономика като процессс, а ?... аз отдавна го споделям :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още