IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Великобритания и Португалия ще приватизира пощите си

Португалското правителство планира да набере около 578 млн. евро от продажбата на своя 70-процентен дял в компанията с 493-годишна история

13:20 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След Великобритания и Португалия ще приватизира пощите си

Португалското правителство ще набере около 578 млн. евро от продажбата на своя 70-процентен дял в компанията за пощенски услуги на страната, пише Bloomberg.

Португалия ще предложи 105 млн. акции от базираната в Лисабон компания CTT-Correios de Portugal SA с 493-годишна история. 21 млн. броя от тях ще бъдат продадени на индивидуални инвеститори в първото от пет години първично публично предлагане (initial public offering, IPO). Oстаналото количество ще отиде при институционалните инвеститори. Книжата се оценяват на 5,52 евро всяка. Отделно 5,25 млн. акции по цена 5,24 евро са за служителите на СТТ, става ясно от проспекта.

Правителството е поставило ценови интервал от 4,10 евро до 5,52 евро за акция. Включвайки и дела на държавната холдингова компания Parpublica в размер на 30%, пощенските услуги се оценяват на обща стойност 828 млн. евро.

IPO-то, което е първото за страната, след като EDP-Energias de Portugal SA пласира своя дял в дружеството за възобновяема енергия EDP Renovaveis SA през юни 2008 г., идва след като Великобритания се раздели с мажоритарния си дял в Royal Mail през октомври по цена, която някои определиха като твърде ниска.

Спасителният пакет в размер на 78 млрд. евро, предоставен от Европейския съюз и Международния валутен фонд на Португалия, изисква правителството да се раздели със свои активи и да увеличи приходите.

През септември Португалия приключи сделката за продажбата на авиопревозвача ANA-Aeroportos de Portugal SA. Vinci SA, най-големият производител на самолети в Европа, плати 3 млрд. евро за него. Правителството също така се раздели с дяловете си в комуналното дружество EDP-Energias de Portugal SA и в оператора на енергийната мрежа REN-Redes Energeticas Nacionais SA.

За начална дата за търговия с акциите на СТТ е определена 5 декември.

Компанията за пощенски услуги подобри услугите си за експресни доставки, като стъпи на нови пазари, и за да устои на увеличаващия се дял на онлайн поръчките. СТТ съобщи, че на 29 ноември е получила и банков лиценз от Централната банка на Португалия.

Нетната печалба на СТТ нарасна с 28% до 45,2 млн. евро за деветмесечието. Компанията планира да разпредели 90% от печалбата за 2014 г. като дивидент. От проспекта за първичното публично предлагане става ясно, че СТТ възнамерява да прави това и през следващите години.

Caixa Banco de Investimento SA и JPMorgan Chase & Co. са координатори и поематели на IPO-то. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA и Espirito Santo Investment също са едни от водещите ръководители на емисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още