IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: Без нови мощности след 20 години оставаме без ток

Според Иван Хиновски обаче изграждането на нови блокове ще наложи спирането на всички ТЕЦ-ове и ВЕИ-централи

10:44 | 27.11.13 г. 22
Куюмджиев: Без нови мощности след 20 години оставаме без ток

Нови мощности – и АЕЦ „Белене”, и още блокове в АЕЦ „Козлодуй”, са необходими, за да не останем след 20 години без електричество. Това коментира в ефира на bTV депутатът от БСП Явор Куюмджиев, цитиран от пресцентъра на БСП.
Депутатът се позовава на анализи, според които Югоизточна Европа остава изолирана от енергийните мрежи, което налага изграждането на 20 -30 нови ядрени блока в следващите години.

Междувременно енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен форум (БЕФ) пък е категоричен, че България няма потребност от нови ядрени мощности, а и не можем да ги интегрираме в енергийния баланс.

„Имаме минимум 2500 мегавата, а трите ядрени реактора ще станат 3 000 мегавата. Значи или трябва да намаляваме ядрени реактори, да спираме, или спираме всички ТЕЦ-ове, всички ВЕИ-та”, допълни още той, цитиран от агенция "Фокус".

В своето изявление Явор Куюмджиев беше категоричен, че предишните управляващи са отговорни за това, че през 2013 година вместо 2 хил. мегавата в АЕЦ „Белене”, които да произвеждат евтино електричество, съдействаха в България да има 2 хил. мегавата свръхскъпи соларни и вятърни електроцентрали.

Произвежданата енергия от АЕЦ „Белене” би била най-евтината, по думите на депутата, но не можа да даде оценка колко би струвало електричеството от седми блок в Козлодуй.

Ядрената енергетика е по принцип най-евтината, но е трудно да се прецени каква ще е цената след 15 години, когато евентуално ще влезе в експлоатация седмият блок, допълни още Куюмджиев. Решението за технологията в новата мощност на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде и експертно, и политическо, каза още депутатът.

Цената за изграждането на седмия блок в Козлодуй пък ще бъде между 4 и 5 млрд. долара, изчисли още Иван Хиновски. Според него в САЩ Драгомир Стойнев е имал предварителни разговори с Westinghouse, на които не е бил повдиган въпрос за цена, срок на изпълнение и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"Ядрената енергетика е по принцип най-евтината" -освен когато е скъпаВсичко е въпрос на сметки- нещо което БСП+Р.Овч, Министрите и Лобитата с Манчев и ко доказаха че НЕ МОГАТ да направят и представят на обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Бе немоа разбера, как тей хем имаме затруднение със захранването, хем пък няма къде да натикаме всичкия тоз излишен ток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ти май не си гледал Фабиен от долината на дрона на акумулатор през 80тте, в държавата-енергийна сила на Балканите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
И въпросът е защо не им пука, защо са решили окончателно да фалират НЕК и тази държава за кой ли път. Всички прогнози от 10 години насам сочат намаляващо потребление и излишък от мощности дори след криминалното затваряне на 3-4 блок, което започва Беров и завършва Кунева. И след като и БАН и НЕК и кой ли не доказва че няма нужда, при царчето стартира безумието Белене, преди тава при Костов се строят ТЕЦ, а сега за капак този 7-ми блок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Pitashtia
преди 10 години
В България има 14 малки уранови находища и ако горивото си е наше и има къде после да скатаем мръсотията, може и да сме на печалба. Но, нито можем сами да си го произведем, нито да преработим ОЯГ, а ще трябва да се бръкнем дълбоко и за хранилище за вечни времена практически. Затова е тъпо да строим нови ядрени мощности освен, ако те не изгарят *** на предишните и/или се договорим който строи да ги прибере. Само че, доколкото знам, има решение в Европа радиоактивните отпадъци да не са разхождат насам на там и всеки да си поеме отговорността за мръсотията. Дори да е с чужди пари и на чужда отговорност тази работа, пита се във задачката , а докъде е всъщност отговорността на собственика. Да речем е чужд инвеститор и какво се случва с отпадъците когато реакторът приключи своята трудова дейност? Онзи си тръгва с печалбите, а мръсното остава тук. Така че когато се появи технология, която решава въпроса с отпадъците,а по такива със сигурност се работи, едва тогава може да се постави на дневен ред строителството на нови ядрени мощности. Няма ли кой да им налее нещо в главите на тези *** или по-лошото, те си го знаят, но не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ами спрете спирането на реактори в АЕЦ Козлудуй!!! Ей туй е проблема (1), а не решаването на създадения в последствие (2)... и то по най-неизгодния винаги начин!Ама обратно - ако се реши изгодно новосъздадения проблем (2), очаквайте спешно спиране на нови 2 реактора в Козлудуй (1) ...Още ли "мислите" ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 11
lubenmark
преди 10 години
В момента Франция има работещи 17 реактора, 3 в момента са в строеж. България от енергийна сила на Балканите през 1980г, сега започва да изпитва затруднение за собственото си захранване от енергия. Е Българи, Вие преценете дали е необходимо. А за да има икономика, първо трябва да има ток и вода. Как се гради една къща - първо с достъп до ток и вода. Икономика няма как да я има преди възможностите за евтина електро и водна енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Чудя се, защо само АЗ съм ти сложил (+) .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
аз не говоря само за конкретния аспект от маймунския живот - "ел.енергияТА", и затова не спирам обобщението само за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Е не, не са обикновени- енергийни маймуни са :) Само се чудя, защо не кажат, колко ток ще ни трябва и дали е нужно да се строи точно сега? Слушах скоро една лекция на Евро комисарят по енергетиката пред родната му (германска) индустря. Та човекът каза следното в две думи: Политиците в Германия трябва да разберат, че няма как да се продължава така. Първо се проектира и изгражда мрежа и след това мощности, а не обратното (както е сега в Германия). Също така трябва да разберат, че в Германия няма достатъчно слънце за соларни централи, а и слънцето нощем не грее, както и вятър не вее по поръчка когато ни трябва ток. Нямаме развити технологии за съхранение на произведен ток. Явно е, че решенията са други (и т.н.)...........................................................Сега гледайте как "зелена" Германия ще си реши грижите и как "позеленяваща" България... После пак ЕС ще им е виновен, че наште са тикви(да ме прощава ББ ако се разпознава)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още