IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кредитофобия" обхваща българите

Разумната задлъжнялост на населението стимулира икономическата активност, коментира проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН

12:33 | 25.11.13 г. 13
"Кредитофобия" обхваща българите

Желанието за теглене на кредит е силно намаляло, отчита проучване на Икономическия институт на БАН. Данните показват, че общата сума на кредитите от 2009 година насам остава относително същата – към 18 млрд. лева, но намалява броят на домакинствата, които ги обслужват.

По този начин тежестта се увеличава – от средно 14 хил. лева на домакинство през 2009 година до малко над 21 хил. лева днес. Притеснително е и увеличаването на лошите и необслужените кредити, отчитат още икономистите на БАН. По техни данни към края на 2008 година необслужените кредити са били в размер на 282 млн. лева, докато през 2013 година размерът им вече е 1,197 млрд. лева.

Според тях обаче пикът на необслужваните кредити е достигнат и банковата система се справя със ситуацията.

Сега един от сериозните проблеми е нежеланието на хората да теглят кредити, особено ясно изразено в София. В областните градове обаче домакинствата все още се престрашават да теглят кредити и всяко трето домакинство обслужва задължение към банкова институция.

Според данните от проучването на БАН през 2009 година над 1/3 от домакинствата в България са имали кредити. През 2013 година този процент намалява до 29%. В същото време кредитите са съставлявали около 80% от общия брой на депозитите през 2009 година, докато през тази година те вече са към 50 на сто.

Намаляващото желание за емитиране на кредити е лесно обяснимо, отчете проф. Гарабед Минасян. В първите години на 21 век имаше „кредитна еуфория“ и масово теглене на заеми. Тогава недобрата финансова култура на гражданите ги кара да теглят кредити на базата на получаваните доходи, без да се замислят как точно ще ги покриват, ако изгубят доходите си от заплата. Освен това примерът на безнаказаните „кредитни милионери“ също е основание за ръст на кредитирането в тези години.

Всъщност и сега основен източник на доходи за кредитополучателите са заплатите, а кредити се използват масово за ремонти и покупка на техника. Малко са кредитите на физическите лица, предназначени за образование или инвестиране в развитие на бизнес. 

На второ място българите все по-рядко теглят кредити и заради високите разходи по обслужването им. Средно те са между 10 и 15% от стойността на кредита, а по данни на Българската народна банка (БНБ) при едногодишните заеми разходите достигат и до 25-30%, при годишна инфлация от 1-2%, посочи още Минасян.

Според него намаляването на задлъжнялостта не винаги може да се приема като позитивно явление. Той посочи, че кредитът е „живот в бъдещето“ и стимулира хората да търсят начин за повишаване на доходите си и търсене на активност. По този начин „разумната задлъжнялост“ води до повишаване на динамиката на икономиката.
Разумни нива на задлъжнялост Минасян определи като съизмерими и леко изпреварващи темпа на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

В момента от около 3 млн. домакинства в България 700 хил. имат кредити. Изпаднали в неплатежоспособност и  попаднали в съдебната система са към 6 хил. домакинства. При 50-60 хил. има риск от изпадане в неплатежоспособност (както обявяват самите домакинства) или забавят погасяването на задълженията си.

От БАН са изготвили и списък с мерки, които да подобрят ситуацията с лошите кредити, които са около 19-20% от всички теглени заеми в банковата сфера.

Едно от тях е създаването на банков омбудсман, който да консултира страните при възникване на спорове. Икономистите поискаха още и регулация на бързите кредити, единен стандарт за договорите за отпускане на кредити, както и прозрачна методология при образуването на лихвения процент.

Именно неяснотите с договорите и лихвите плашат хората да търсят кредитиране, посочи Борис Гюров от института. Сред предложенията са още и за максимален праг за частта от доходите, която отива за покриване на задълженията, както и поделянето на риска, което е от изключителна важност при срива на пазара за имоти.

От БАН се обявиха и за създаване на закон за фалитите на физическите лица, който да позволи най-тежките случаи да отпаднат от системата. Те трябва да бъдат ограничени 15-20 години да получават кредити, допълни още Гюров. Заплахата при тази възможност е недобросъвестни платци да се възползват от възможността за личен фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 24 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Те и всички бездомни кучета по улиците са съгласни да станат домашни любимци - и аз да дам идея де ;))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Друга идея! Да се забрани даването на кредит в целия свят! Нима искате да ми кажете, че изведнъж цялото население ще умре от глад? Много ясно, че не. Само една част, които се пишат банкери, лихвари, спекуланти, че трябва или да хванат лопатата или да умрат от глад. Не ми говорете, че живота на населението на света зависи от кредитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Това реално е логиката! В крайна сметка- големият губещ е клиента, който не само, че е върнал една огромна част от парите, които са му дали, несамо, че ще остане и без жилище, ами и на всичко отгоре ще продължава да дължи измислените "пропуснати ползи" на банката! Е няма как да стане това....до убийства ще се стига! За да е склонен клиена тази огромна за него загуба (хем е върнал половината от парите, и хем е без жилище), значи просто такъв човек НЕМОЖЕ ФИЗИЧЕСКИ ПО ВЕЧЕ ДА ПЛАЩА! Ами дайте да го убием и него и децата му, заради това!Голям сакатлък ще си направят, ако в подготвяните промени не бъде заложен основият принцип - ИПОТЕКАТА ПОКРИВА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Една идея - нека на ипотечните кредити обезпечението е имота и до там. Може някои хора да се прежалят да вземат така кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 46 rate down comment 1
VBT
преди 10 години
При 7-9% лихви за жилищни кредити и 10-13% за потребителски за какво желание може да става въпрос :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 44 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
Днес получих едно писмо от ОББ !Направо изпуших, защото преди една година им изсипах 10 хилки на куп и прекратих всякакви взаимоотношения, закрих сметки, че ги накарах и копия с мокър печат да ми дадат.Отварям писмото с нагласата да ги подпукам в съда, защото мие дошло до гуша.Какво се оказва - едно любезно писмо с бла бла бла, и колко хубаво било че съм техен клиент ?! Имат да взимат, бях и никога повече !Та едни оферти за банкови услуги, от 9.90 та до 44,90.И за какво, за да имам разплащателна сметка, електронно банкиране и едни бесни условия за месечни суми за теглене и внасяне без такса !Тия банкери хептен изтрещяха, щом си мислят да живеят от такси, а не от кредити.Сега нямам касов апарат и всички сделки минават по банка, обаче още малко да ме подразнят и тези пари няма да видят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 3
benevolent 2424
преди 10 години
plastate dalg s robstvo za 30 godini, a za ubiistvo v tazi darjava se leji 20 godini. Viarvaite mi 4e centralnite bankeri ot governiori do resercheri v BNB vi se prismivat kak sa vi nasadili v kombina s tagovskite banki, radvat se na podkupi za milioni i jiveiat v kasti v Garcia kato tzare. Kato rabotih v BNB predi krizata postoianno se predlagaha apartamenti za uslugi. Umisleno interpretiraha vsi4ko polojitelno v "ikonomi4eski pregled" za da vzemete pove4e zaemi i da spe4elia i ot balon na fondovata borsa. Kak se pravi tova go u4ihme zaedno pri Soros, EC podkrepia tehnite tagovski banki. V na4ato vi misleha za balaci i nestastnici spriamo koito imali intelektualno prevazhodstvo, sega ve4e sa se pooplashili. Ako gi ostavite v BNB da sa vi 4estiti badestite krizi, visoki lihvi i veroiatno ste vi potuliat i sprestiavaniata kato se saberat dostatachno. Samo pomislete dali targovski banki niamat optimalni pe4albi prez pozlednite 6 godini. Napravete im goliama iznenada za bankerskia praznik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 62 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мед ми капе на сърцето като чета статията. Дай боже тая фобия да обхване и други страни, малко да им се стъжни животеца на пиявиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 56 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ако наистина я има тази фобия то тя е съвсем основателна защото няма никаква реална причина банките да държат толкова високи лихвите в България, но това не им пречи да го правят с някакви мъгляви обяснения за висок риск. Еми като толкова много рискуват да си задържат кредитните линии у себе си и да ги предлагат в по-нискорискови държави и общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 61 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
кредитът е живот в бъдещето ПххххахахахаааххаххаххаааааааааааааКредита е живот сега, робство в бъдещето, Гарабед. Нали Киркор ( или Левон, се едно) обясняваше преди 2 год - сега яжте супа от кожен салон. ЕМИ ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още