IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки обмислят да ограничат достъпа на трейдърите си до чатовете

Те са считани за потенциални "гнезда" за сключване на тайни споразумения в ущърб на трети страни и за манипулиране на пазара

12:58 | 11.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големите банки обмислят да ограничат достъпа на трейдърите си до чатовете

Някои от най-големите банки обмислят да спрат достъпа на служителите си до т.нар. компютърни чат стаи, пише Wall Street Journal. Те се превърнаха в широко използвани инструменти за достъп до модерния борсов под. Но те срещат и яростната критика на регулаторните органи, които ги считат за потенциални "гнезда" за сключване на тайни споразумения между трейдърите в ущърб на трети страни и за манипулиране на пазара.

J. P. Morgan Chase & Co. и Credit Suisse Group обмислят възможността дали да спрат чатовете, които по електронен път свързват трейдъри на различни банки и които се използват от десетки хиляди служители по целия свят, споделят лица, запознати със започналите вътрешни проучвания в банките.

Royal Bank of Scotland Group, Barclays, UBS, Citigroup и редица други също преразглеждат необходимостта от използването на чатове, както и стандартите за контролиране и наблюдение на всички електронни комуникации.

Чатовете се превърнаха в неразделна част от начина, по който трейдърите комуникират един с друг и с клиентите. Търговците по целия свят, които купуват и продават валута, суровини, ценни книжа и активи с фиксиран доход разчитат, или поне в известна степен, на т.нар. мултидилърови чат стаи. Те свързват редица банки и техните клиенти най-вече чрез техните Bloomberg терминали.

Но много разкрития на регулаторните органи относно манипулирането на лихвените проценти и за други потенциални пазарни измами насочиха светлината на прожекторите към чат стаите. Потенциалните тежки глоби и нанесени щети по репутацията им накараха някои банки да предприемат радикални промени на начина, по който трейдърите осъществяват своята дейност.

В най-новото разследване за потенциални манипулации на валутния пазар са замесени финансовият контролен орган на Великобритания, както и регулаторите в Швейцария и Хонконг. В САЩ Министерството на правосъдието обяви, че се включва чрез своето антимонополно звено, което предполага, че споделянето на информация между банките може да е попречило на лоялната конкуренция на пазарите.

Разследванията са съсредоточени в частност върху чат стаи с наименования като „Картелът“, твърдят запознати лица. Следователите са открили съобщения, в които дилърите се шегуват с това как могат да повлияят на валутните курсове и разкриват неподходяща информация на конкурентите си.

RBS, Barclays, UBS, JP Morgan и Citigroup са освободили трейдърите си, свързани с разследването за манипулиране на  валутния пазар, споделят пред Wall Street Journal запознати с разследването.

Потенциалните незаконни разговори посредством чатовете не са нов проблем за банките. Чат съобщенията се използват широко в последните пет години в разследването за манипулирането на London Interbank Offered Rate, или Libor – измама, която е коствала милиарди долари на банките. Очакваните глоби ще са много по-сурови.

Дискусиите за ограничаване на чатовете в JP Morgan текат от известно време, но вече станаха по-официални. От банката правят проучване дали телефонните разговори и имейлите могат ефективно да изиграят ролята на чатовете, която те са имали през последните години, помагайки на клиентите бързо и лесно да влизат или излизат от дадена позиция на валутния пазар. Според запознати, проучването в JP Morgan ще приключи в началото на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
toto
преди 10 години
да бе - най-добре всички да се преместят в Северна корея...пак ще намерят начин да си комуниткират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
toto
преди 10 години
да бе - най-добре всички да се преместят в Северна корея...пак ще намерят начин да си комуниткират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още