IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия ще направи всичко възможно, за да избегне още един спасителен заем

Финансовият министър Антонио Пирес де Лима увери, че до 2014 г. бюджетният дефицит ще слезе до 4% и че страната ще изпълни договорките с кредиторите си

10:33 | 22.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Финансовият министър на Португалия Антонио Пирес де Лима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Португалия Антонио Пирес де Лима. Снимка: Ройтерс

Португалия ще направи всичко възможно, за да избегне необходимостта от още един международен спасителен заем. Това сподели пред CNBC новоназначеният финансов министър на страната Антонио Пирес де Лима.

„Ние правим каквото е необходимо, понякога за сметка на много вътрешни разходи“, казва той, който зае поста през юли. „Поели сме сериозен ангажимент, който почти се е превърнал в мания, да възстановим нашия суверенитет. Това ще бъде възможно единствено, ако приключим тази програма за помощ до 2015 г.“.

Изказванията си Пирес де Лима прави, след като министър-председателят на Португалия Педро Пасош Коелю описа бюджета на страната за 2014 г. като „последната саможертва“, която прилага стриктните мерки за икономии, които трябваше да бъдат изпълнени в замяна на спасителни заеми, отпуснати от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

„Португалия излезе от рецесията и отново расте. Заедно със стабилизирането на безработицата, това е много ясно описано в Бюджет 2014. Но от друга страна все още съществуват сурови мерки, които трябва да бъдат изпълнени с цел контрол и редуциране на публичните разходи. Това е много сериозен проблем, защото ние искаме да намалим публичните разходи, за да подходим по-агресивно откъм финансовата страна“, обяснява потругалският финансов министър.

Той сподели още, че правителството възнамерява да реформира корпоративния данъчен режим с цел Португалия да конкурира успешно останалите страни от ЕС що се отнася до корпоративния данък. Пирес де Лима се надява още през следващата година правителството да започне да намалява ставката, която в момента е 31%. Финансовият министър очаква до 2018 г. ставката да бъде 17-19%.

Въпреки това Антонио Пирес де Лима и правителството срещната различни мнения що се отнася до намаляване на държавните разходи. Администраията е обещала орязване на харчовете с повече от 4 млрд. евро до края на следвщата година, за да може да изпълни поставените цели за нивото на бюджетния дефицит. Но тази стъпка срещна съпротивата на бизнес организации, работодателски съюзи и на Конституционния съд.

През последните няколко години Конституционният съд вече отхвърли няколко от мерките, като например законопроект, според който държавата спокойно ще може да уволнява държавните служители. Съдът все още може да попречи и на други мерки като тези за намаляване на пенсиите и за увеличаване на работното време за служителите в публичния сектор.

Пирес де Лима обаче увери, че правителството преследва строго целите си и „ще се справи с решенията на съда“.

„Целта ни е до 2014 г. да постигнем бюджетен дефицит от 4% и да изпълним всички ангажименти, които бяха договорени с Тройката, без значение какви са решенията на нашите съдилища“, категоричен е новият финансов министър на Португалия.

Преди месец и вицепремиерът на Гърция Евангелос Венизелос заяви, че южната ни съседка не желае трети спасителен заем. Той изтъкна, че страната щяла да покрие нуждите си без да натоварва кредиторите с още дългове, като ще преговаря за лихвите и падежа на дълга и ще опита евентуално да се завърне на пазара на облигации следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Важното* е непроменяйки нищо принципно, да "направи всичко възможно", спазвайки старата посока и мъчейки се да избегне международен спасителен заем, да го вземе още по-голям, при по-лоши за себе си условия...Важното* е инвертно огледалена позиция на тази на изграждащото об-то отделен АЗ, със субективно промито съзнание, "вярващо" в доброто в името на себе си и "хората"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още