IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да спасим Европа - освободете пазарите

Eвропейските лидери трябва да изоставят мерките за строги икономии и да се фокусират върху политиките, насочени към частния сектор

08:29 | 23.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За да спасим Европа - освободете пазарите

Настоящата стратегия за развитие на икономиката на Европа е нищо друго освен отлагане на решението с надеждата, че проблемите ще изчезнат от само себе си или че някой друг ще вземе решението по-късно. Дълговите нива на почти всички европейски държави продължават да растат, а икономическият растеж остава просто един красив спомен, описва ситуацията в Европа сайтът mises.org.

Денят на равносметката приближава, както предупреди икономистът Рудигер Дорнбуш: „Кризата настъпва много по-бързо, отколкото си мислите, и след това връхлита с такава мощ, каквато никога не сте си представяли. Това прилича на Мексиканската история. Отне цяла вечност, а след това само една нощ.“

За да получат незабавни резултати, европейските лидери трябва да изоставят мерките за строги икономии и да се фокусират повече върху политиките, които позволяват на частния сектор да предоставя правилните стоки и услуги на подходящи цени.

Подходяща първа стъпка, която дори може да е и политически постижима, може да бъде промяната на законите за обработваемите земи, които да позволят на собствениците на земеделска земя да се разпореждат с активите си, както те преценят за удачно. Законът за обработваемите земи във Франция е перфектен пример за лошото планиране на съветския режим. Всичко започва през 1967 г., когато се приема закон, който изисква големите градове да извършат зониране.

Първоначално тези планове се отнасяли само за големите градове, но скоро станали задължителни за повечето градове. Регулаторната рамка върху земята, подкрепена от европейските закони и регулации, се разшири през 80-те и 90-те години, когато бяха създадени закони за крайбрежните ивици, за водните територии, за биологичното разнообразие и за съхранение на природните зони. Природозащитни организации инициираха създаването на голяма част от тези нормативни документи.

Всички тези регулации спънаха строителството. В периода 1997-2007 г. във Франция имаше балон в сектора на недвижимите имоти, но за разлика от Испания, строителството там почти не се развиваше, защото с влизането в сила на законите остана много малко земя, на която можеше да се строи. През този период цените на жилищата скочиха със 140%, което бе с 90% по-бързо в сравнение с прираста на доходите на домакинствата. И все пак – разходите за строителството са се увеличили само с 30%. Определено това беше балон, предизвикан от регулациите при обработването на земята.

Днес повечето планове за зониране са на 15 години и като цяло вече са неприложими. В началото на 80-те години едно преразглеждане на такъв план отнемаше от 2 до 3 години. Сега минимумът е три години. Ако организациите на природозащитниците се намесят, за промените ще бъде необходимо десетилетие. В продължение на седем години много малки градчета са водили неумолими битки само за да добавят нови 50 акра обработваема площ към плана за зониране. Например, разработването на новия план на 20-те градчета, свързващи метрото в област Нант, отне 6 години. В момента има 40 хил. акра обработваеми площи извън Нант, но през следващите 15 години само върху 750 акра ще се строят сгради. Това е подаяние за близо един милион жители, населяващи този развиващ се регион.

Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"защото конкуренцията се превърна в състезание по мизерия"---------Е къде я видя тая мизерия като цените на жилищата са доста над нормалните нива (каквото и да значи това)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
Pitashtia
преди 10 години
Увеличава ли се населението на ЕС? Ако не се увеличава, значи няма нужда от много ново строителство и нова земя затова, а политика, която да предотврати струпването му. Това пазарът не може да направи. Изобщо пазарът не е панацея за всички проблеми. Решението е просто, имаш право да правиш каквото си искаш със твоята земя, но си плащащ солено.Земята е ресурс, стратегически ресурс!Никой не е направил шепа пръст, затова притежаването на земя и ползването и трябва да се ограничени от правила, които я защитават.Не е това причината за кризата, нито решението е свободният пазар и дерегулациите. Точно обратното, пазарът е причината за сегашната криза, защото конкуренцията се превърна в състезание по мизерия и скоро целият свят ще потъне в десетилетия на дълбока депресия.Трябва да си *** за да не го разбираш, да не схващаш, че всичко прекалено е опасно и трябва да се търси баланса, а той тотално е нарушен в глобален мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Погледнато в еволюционен план, дедо Маркс ще се окаже прав. Ленин само малко избърза с неговата ВОСР (Велика Октомврийска Социалистическа Революция). Това, което става в последните години в развитите страни (за добро или лошо) си една ВССЕ - Велика Световна Социалистическа Еволюция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да прав си. От доста време е така. Изисквания, защитени професии КВОТИ за търговия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Предното е само малък пример за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=DH8JhxjqJKA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Де да беше толкова лесно - ако с една директива се въведе, то може и толкова лесно да се премахне. Уви, нещата стават малко по малко - плете се сложен възел от правно-бюрократични норми и структури - държавни, общински, финансови, частни, защитени професии и т.н. и всичко това в продължение на години и десетилетия. Закон след закон добавя кръпка след кръпка с нови и нови обвързвания с все повече и повече неща. Дори по времето на централното планиране в бившите соц. страни сигурно не е имало такова чудо - накрая се е получил толкова оплетен възел, че... само меч помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не, това е прийом за постигане на цели но не нито цел, нито ПЛАНА!Смяната ще стане толкова официално, че няма да можеш да си го събереш в съзнанието даже... и ще е с всеобщо официално желание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Неолиберализма ще се смени с Неокомунизма. Незнам кога ще стане, но подозирам, че ще е от една нощ. С някоя директива, която ще бъде поместена на забутан сайт и ние ще "трябва" да я приемем, щото видиш ли на времето сме подписали хартийка. Кво да прайш, случва са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
О... аз не съм казал относно "отнеме" -> "за кой", "при какви условия и срещу какво" и "до кога"... -> изхождайте при анализа принципите:1. който печата парите няма нужда от пари, а ДРУГИТЕ ДА НЯМАТ ПАРИ! ;))2. всичко се прави от хора - ЗА ХОРА!3. мотивацията е алчност и страх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още