IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът намали наполовина гаранцията на Богомил Манчев

Обвиненията за подстрекателство срещу собственика на "Риск Инженеринг" остават

12:17 | 15.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдът намали наполовина гаранцията на Богомил Манчев

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на  собственика на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев и намали наполовина паричната му гаранция, съобщи БТА. Припомняме, че преди седмица прокуратурата поиска парична гаранция в размер на 1 млн. лева. Тогава беше обявено, че сумата е рекордна, а бизнесменът заяви, че ще обжалва.

Остават повдигнатите срещу Манчев обвинения са за подбудителство по проекта „Белене“. В 15-дневен срок той ще трябва да внесе и своята гаранция, вече намалена до 500 хил. лева.

Фирмата на Манчев е подизпълнител на „Уорли Парсънс“ и осигуряваше строителен контрол по проекта за втора ядрена централа у нас. Строителството беше спряно в края на март 2012 година, договорът между Националната електрическа компания и „Уорли Парсънс“ беше прекратен едва на 7 октомври 2013 година.

В тази връзка прокуратурата разследва сигнал за източване на държавата чрез изплащането на фактури за извършена дейност по спрелия проект.

От фирмите, които са подизпълнители по проекта, обаче посочват факта, че са имали действащ договор с държавата и са извършвали всички вписани в него дейности.

Освен Манчев под отговорност за присвояване на 8,6 млн. лева са подведени още двама бивши началници в НЕК – Крум Атанасов и Иво Лефтеров, както и директорът на „Уорли Парсънс“ Събин Събинов. Гаранциите им са в значително по-малък размер – по 10 хил. лева за Анастасов и Лефтеров и 50 хил. лева за Събинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
Той открито заяви, че не е знаел за плащанята към фирмите, а те са за милиони левове бюджетни пари!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
А гаранцията за Делян Добрев колко ще бъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още