IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев не е призован като свидетел по проверката за АЕЦ "Белене"

Изпълнителният директор на "Риск Инженеринг" е бил разпитан от прокурори в офиса си

13:24 | 25.09.13 г. 1
Богомил Манчев не е призован като свидетел по проверката за АЕЦ "Белене"

Изпълнителният директор на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев е бил разпитан от прокурори в офиса си, като част от проверката за АЕЦ "Белене". След разговора той не е призован дори и като свидетел, става ясно от съобщение на "София Прес".

Богомил Манчев беше в чужбина и се очакваше след завръщането му да бъде разпитан в Столичната следствена служба. 

Припомняме, че преди дни прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха специализирана акция в Перник, Козлодуй и Белене. Акцията е по повод съмнения за присвояване на 18 млн. евро. Основание за проведените обиски в офиси на "Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс" са фактурите, издавани от Националната електрическа компания (НЕК) през периода на управление на служебното правителство.

На 29 март 2012 година парламентът замрази проекта за изграждане на втора ядрена централа. След тази дата на "Уорли Пърсънс", съответно и нейният подизпълнител - "Риск Инженеринг", са били плащани суми за консултантски услуги. Този факт породи съмненията за източване на държавното дружество НЕК. 

Преди дни Манчев заяви пред "Нова телевизия", че в акцията "Белене" има и частен и политически интерес. Според него политическият интерес се изразява в "хранене с информация на тези, които стоят на улицата". 

В началото на септември правителството е внесло още сигнали за нередности в енергетиката, съобщи през миналата седмица енергийният министър Драгомир Стойнев.

Според подадените в прокуратурата документи става дума за неправилно планиране и изразходване на средства от дейността на НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), без отчитане на задълженията по дългосрочните договори за разполагаемост за студен резерв с ТЕЦ „AES-Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“. 

Сметките на МИЕ показват, че загубите от тези нередности са на стойност 230 млн. лева. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Цирк, пушилка, имитация на някакви действия за заблуда на простото българско стадо така здраво доено от руския поробител вече 69 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още