IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийската опозиция поиска забрана и на въздушната сила и балистичните ракети

Атаките с химически оръжия са част от по-мащабната схема за престъпления срещу човечеството, смятат опозиционните лидери

14:16 | 16.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сирийската опозиция поиска забрана и на въздушната сила и балистичните ракети

Основната сирийската опозиционна група, подкрепяна от Западните сили, призова за забрана на използването на балистични ракети и въздушна сила от военните части на президента Башар Асад в допълнение към забраната на химическото оръжие, съобщава TIME World.

Изявлението на опозиционната коалиция дойде ден, след като Русия и Съединените щати постигнаха споразумение за локализиране и унищожаване на запасите от химически оръжия на сирийското правителство в замяна на предотвратяването на военни удари от страна на САЩ срещу режима на Асад. Меморандумът между двете световни сили обаче не се отнася до гражданската война в страната и използването на конвенционални оръжия в нея, които са отговорни за по-голямата част от над 100-те хиляди смъртни случая по време на конфликта.

"Атаките с химически оръжия са част от по-мащабната схема за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Асад, включително с помощта на въздушни сили и балистични ракети в жилищните райони", се посочва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на коалицията. "Сирийската коалиция настоява забраната за използване на химическо оръжие, от което загинаха повече от 1 400 сирийските цивилни граждани, да се разшири и да включва и забрана за използване на въздушни сили и балистични ракети в жилищните райони".

Въпреки че подобна забрана вероятно ще ограничи до известна степен кръвопролитията в някои области, все още не е напълно ясно как точно тя ще бъде наложена и изпълнена в цялата страна.

Вече близо месец САЩ обвинява правителството на Асад за извършване на атака с отровен газ срещу бунтовниците в предградията на Дамаск. Според данните на Вашингтон убитите са повече от 1 400 души. Други оценки за броя на жертвите обаче са далеч по-сдържани. Същевременно сирийското правителство продължава да отхвърля обвиненията, като прехвърли отговорността за атаките на бунтовниците.

Съмненията около химическата атака повишиха перспективата за военни действия от страна на САЩ срещу Сирия. Надеждите на бунтовниците бяха, че чуждестранната намеса ще наклони развитието на продължаващия повече от две години конфликт в тяхна полза. Въпреки това балансът на силите към момента се запазва, като несигурността около бъдещето на конфликта продължава.

Повече за конфликта в Сирия може да научите от коментара на анализаторите от Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Това е чудесна идея! Как не са се сетили да поискат и забрана за използване на бойни патрони от войниците на правителството? Да им се наложи с резолюция на ООН да зареждат в калашниците халосни патрони и вместо гранати да мятат по джихадистите цветя, когато нахлуват в градовете и налагат шериата на населението...! хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още