IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на нови 5 км от АМ "Хемус" - от Белокопитово до Каспичан

Има възможност автомагистрала "Хемус" да бъде завършена на принципа на публично-частното партньорство, под формата на концесия, заяви регионалният министър

17:36 | 29.08.13 г. 4
<p>
	<em>Регионалният министър Десислава Терзиева присъства на символичната първа копка на новите 5 км от АМ &quot;Хемус&quot; </em>Снимка:<em> БТА</em></p>

Регионалният министър Десислава Терзиева присъства на символичната първа копка на новите 5 км от АМ "Хемус" Снимка: БТА

Започна строителството на нови пет километра от автомагистрала "Хемус" -  от Белокопитово до Каспичан. В този участък ще бъзе изграден и най-големият пътен възел у нас - "Белокопитово". Чрез него ще бъде осъществена връзката с  пътя Русе-Варна и пътя Коритна - Белокопитово.

Работата по проекта започна със символична първа копка на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Стойността на проекта е близо 66 млн.лв. и се финансира изцяло от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Бившият ръководител на АПИ Лазар Лазаров, който също присъстваше на събитието, уточни, че строителството на новата отсечка е много сложно, със сериозни съоръжения.

"Пътен възел "Белокопитово" е много голямо съоръжение, а неговото изпълнение ще бъде по-сложно от това във Велико Търново и на южния възел", допълни Лазаров .

За бъдещето на АМ "Хемус"

По думите на регионалния министър сред приоритетите на правителството е именно завършването на АМ "Хемус", като допълни, че ще се търсят източници на финансиране, за да продължи изграждането на обекта. Припомняме, че вчера Терзиева изрази притеснението си, че европейските средства няма да стигнат за цялото строителство на магистралата. Тя уточни, че правителството ще търси други начини за довършването на обекта, като един от възможните е схемата на публично-частното партньорство.

Днес тя дори загатна, че изграждането на АМ "Хемус" може да бъде реализирано чрез концесия, стига да се докаже, че занапред по автомагистралата ще има достатъчно много трафик."Това ще покаже предпроектното проучване, което в момента се изготвя", допълни тя в тази връзка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
to66e
преди 10 години
Концесия на АМ "Хемус" значи?! Следователно ще трябва след изграждането й да е платена! Тов пък ме навежда на мисълта, че не може само нея да я направят платена..........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Наистина има нещо странно. Това да не е някаква отбивка? Доколкото си спомням Каспичан е към средата на магистралата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
nasco_3
преди 10 години
От с. Белокопитово до Каспичан са около 20км и магистрала има.Нещо сбъркано има в заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
sdk
преди 10 години
пак ни гласят някаква далавера, като на времето с тракия. добре че тогава не се разбраха за рушветите иначе поколения щяхме да плащаме за концесията, а дано ги изхвърлят преди да са направили големите зулуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още