IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага отпадане на такса „пускане на ток“, ако е спрян за неплатени сметки

Социалистите представиха няколко предложения за защита на потребителите от злоупотреби на естествените монополи

13:11 | 13.08.13 г. 7
БСП предлага отпадане на такса „пускане на ток“, ако е спрян за неплатени сметки

БСП предлага законови промени, целящи защита на потребителите от злоупотреба на естествените монополи при предоставяне на услуги. Промените бяха представени днес по време на работна среща в парламента по темата. В дискусията участваха представители на потребителски и граждански организации, които също се обявиха за промени с цел защита на потребителите.

Депутатът Явор Куюмджиев заяви, че стремежът е потребителите да бъдат улеснени, като в Закона за енергетиката се промени изцяло начинът, по който комуникират с монополите, предоставящи комунални услуги.

Едно от предложенията е, ако потребителят е получил сметка за ток, парно или вода, надвишаваща с определен значителен процент фактура за минал период, да не е длъжен да я плаща, преди да подаде жалба. В момента дори и да не е съгласен с нея, клиентът първо трябва да я плати, а после да си търси правата.

Куюмджиев обясни, че промяната ще е в посока доставчикът да бъде длъжен да докаже, че тази услуга е потребена.

БСП се обяви за отмяна на такса „включване“ на ток след изключването му заради неплатена сметка. Таксата е различна за трите електроразпределителни дружества и се повишава, ако услугата е експресна – включване до няколко часа, ако включването е дистанционно и т. н. Най-ниската такса е 19 лева, експресната услуга в случая струва двойно.

Куюмджиев заяви, че тази такса няма икономическа логика, по-скоро се използва като източник на допълнителен приход от съответните доставчици и като наказателна мярка към клиентите.

Левицата предлага да бъде улеснена процедурата за проверка при съмнения за неточни показания от измервателен уред. В момента клиентът не може да демонтира устройството и да го занесе на проверка, а трябва да направи това с разрешението на собственика, тоест да се жали на съответния доставчик – собственик на измервателното устройство.

Друго предложение е свързано с качеството на предоставяната услуга. По думите на Явор Куюмджиев сегашното законодателство дава преимущество на монополите, например в случай, когато се подава по-ниско напрежение и от това следват някакви щети.

От левицата имат и предложения, свързани с изключването на услугата. Червеният депутат заяви, че потребителят трябва да бъде информиран по неоспорим начин за това, а не да се прибере и да установи, че няма електричество.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев заяви, че комисията е открила поредица неравноправни клаузи при проверка на общите условия и тези клаузи все още съществуват.

Още през 2011 г. сме водили дела срещу две от електроразпределителните дружества и в момента има заведени колективни искове, но не можем да приведем в действие съдебното решение, обясни Златев. От КЗП предлагат усилията да се насочат към правната страна на клаузите в общите условия по договорите между потребителите и дружествата, които поставят клиентите в неравноправно положение.

Куюмджиев покани присъстващите на нова среща следващата сряда, когато се очаква да се коментират конкретните текстове на предлаганите промени в Закона за енергетиката.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Зиме трябва як кютек. Поне тоя път се заинатиха както трябва и да не изпускаме историческия шанс да линчуваме мафията от БСП и ДПС за всичките гадости, които причини на България и българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Значи минахме от обещания да се "разправим с монополите" към - "Либерализацията е вредна щото ще качи цените" и "да търсим защита срещу "естествените" монополи. Ми на зиме май пак ще има бунтове ми се струва. щото май нищо не се промени освен едни 5%, които така и не стана ясно откъде се компенсират. подозирам, че и там има бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Така и този разход ще бъде разхвърлен върху сметките на коректните потребители/платци.Жалка крадлива и ненормална псевдосоциалистическа ***!!!Само бой и за вас и след това оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Разбира се, написаното от тебе важи само за белият коректен потребител. *** просто се "закача за жицата" и не плаща нищо, дори и да дойдат да го откачат, само след час той се е закачил отново.В това някой да ползва нещо цял живот без да го плаща също няма икономическа логика, но явно тя, икономическата логика за едни важи, а за други не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Таксата си има икономическа логика. За да ти спрат тока, а и за да го пуснат - някой трябва да се разкара до вас. Да изгори бензин, да изхаби време.Тя просто няма да отпадне, щото някой трябва да я плаща все пак. И накрая ще се прехвърли в общата сметка, дето я плащаме всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
driverf1
преди 10 години
"Социалистите представиха няколко предложения за защита на потребителите от злоупотреби на естествените монополи"Тези са превъртели наистина,какви ествествени монополи бре?Всичките монополи са изкуствени,нарочно създадени да доят народа и изкарват жив капитал извън БГ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още