IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Възможността за рецесия е реална

Харченето на бюджетни пари няма да доведе до растеж, особено с цената на по-голямо задлъжняване, смята изпълнителният директор на “Интеркапитал Маркетс”

20:14 | 31.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Николай Майстер: Възможността за рецесия е реална

„България все още е далеч от гръцки сценарий. Само времето ще покаже дали ще се приближим“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Николай Майстер, изпълнителен директор на “Интеркапитал Маркетс”.

Според него е съвсем реална възможността да се стигне до рецесия до края на годината или малко по-късно. Икономиката на България е тясно свързана със състоянието на останалите страни от Европейския съюз (ЕС) и пазарите. Затова не е изключено да има доста по-слаб икономически ръст от заложения, обясни той.

„Земеделието и туризмът, които бяха като двигател на растежа през последните години, в момента изпитват трудности. Това, както и цялостната обстановка, предполага по-ниски приходи в бюджета“, допълни Майстер.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче, възможността за рецесия е малка. По думите му земеделието и туризмът имат пренебрежимо малък дял от брутния вътрешен продукт на страната. „Те не са структуроопределящи, за да окажат чак такова влияние“, каза икономистът. Относно икономическия ръст, Стайков коментира, че не очаква да бъдат достигнати заложените от кабинета 1,9%. Вероятно икономиката ще нарасне с не повече от 1%, обясни той.

Николай Майстер допълни още, че харченето на бюджетни пари няма да доведе до растеж, особено след като се прави с цената на по-голямо задлъжняване. „Трябва да се избере правилния момент, в който да бъде емитиран дълг. От тази гледна точка е по-добре да се изчака. Миналогодишната емисия беше успешна, но ако беше обявена 3 месеца по-късно щеше да е още по-доходна“, каза изпълнителният директор на “Интеркапитал Маркетс”.

Целия разговор вижте на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
supertrader
преди 10 години
Каква рецесия, след като икономиката е в депресия отпреди 5 години !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още