IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
Има си начини Календаре! В БГ няма читав "бизинесмен" повярвай ми! Всичките имат прегрешения. Достатъчно е да попадне в полезрението на властта! Нали в това се изразяваше "тормоза" им от Бойко! Осветляваше ги с фенерчето и който попаднеше в кръгчето светлина пропищяваше, че е депресиран/репресиран/ ха ха ха! . Твоите приятелчета предизборно обещаха да "ИЗГАСЯТ лошото фенерче" и "бизинесмените" да могат необезпокоявани да поощипват от общата баница! И са на път да го изпълнят с последните смени във администрацията! Та,..... веднъж осветлени / защото всичките крадат/,..... вече има основание за разследване и по тази линия може да се иска помощ от партньорски служби по целия сват! Остави малките нотариусчета на мира. Те са господа "никой " в случая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 15
kalendar
преди 10 години
и ми е по интересно-и да се купуваше на името на физическо лице как точно да се издири тая информация??? Смяташ, че има официална информация ли? Ти, ако си купувал НИ, смяташ ли, че нотариуса някъде вписва-да, един гражданин на...германия(примерно) купи днес двустаен(примерно).Бегемана както винаги дрънка глупости, а ти му пригласяш(както винаги).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 24
kalendar
преди 10 години
не мога да разбера кво си чешете езика-имаше референдум, да сте гласували. Ако не сте-ваш си е проблема. А ако сте и не е станало на вашата-пак си е ваш проблема, щото в това е същността на демокрацията. Сега и да се цупите и да не се-резултатът от референдума постави нещата в такава ситуация, че НС има право да избира. Между другото-ако Боко беше последователен през тия години в мнението си за Белене, съм сигурен, че хората щяха да гласуват против. Ама явно му се искаше и на него почерпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Аз се надявам някое авторитетно издание да вземе да направи проучване и да напише материал за това в коя страна от ЕС има най-много българи инвеститори в недвижимо имущество. Ще настане голям всенароден смут и объркване."Мислиш ли, че досега някой не би се сетил да го направи, ако беше възможно? Те не купуват на име на физическо лице. И да има такива случаи те не са за фрапиращи суми. :) Има хиляда други начини да си купиш "анонимно" имот. Има си и консултанти /факири в областта си/ които вършат тези услуги за да живеят! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Ако има някакво значение - регистрацията на банките е малко по-наизток... ама аз ти препоръчах да си намериш инфо - ако имаш затруднения - кажи!А, за лихвите - не, аз за цялата им печалба говоря - направо собственността е на банките... като те чета, мисля, че ще бъдеш безкрайно изненадан как е ... in the reality!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Вицове много АМА аз ве още предпочитам да изплащам лихви към немска банка отколкото към руска. Разликата е над 100%. Да не съм мазохист към себе си или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
не е голяма част... над 90%! - тези вицове за Русия минават за пред хората... иначе за пътя на парите вица е друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
голямата част от тях май отиват по изплащане на лихви към кредити отпуснати от немски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Нуждата е нещо толкова относително, че се самоотрича като цели в различните посоки! - зависи от който поръчва музиката! А той управлява "доста" централни банки... а чувам че скоро, (малко след обединяване на правилата) ще обединят и тях!... и гойски мантри като "Нужда, пречистване, пълна лустрация, рестарт" зависи от него!а относно мнението/отношението ти към Русия /не му обръщам внимание, но вече за 3-ти път го прескачам/ - потърси да видиш какъв суверенитет има и какво зависи от нея - респективно къде отиват кинтите получени от осъществяването на Руски проекти зад граница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 36 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Ние нямаме абсолютно никаква нужда от нови 2 000 Мвтч., Русия отчаяно се нуждае от все повече роби и повече колонии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още