IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 22 rate down comment 17
deant
преди 10 години
Орешарски е като невменяем.. Първо тегли 100 лева за да плати 100 лева+ДДС на бизнеса + 50 лв да остави в резерв, след това новата бомба - рестарт на белене ама СЛЕД анализ нужен ли е. Ами питаи станишко бе, нали той ти ги диктува тези глупости по телефона. Според твойта партия, г-н Орешарски, Белене е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И анализа ви е още отпреди референдума. Доколкото помня БСП имат готов план отпреди оставката на Бойко. Дега се оказва че са нямали нищо освен кучешки лай на пълнолуние - демек само са лаели. Нищо г-н Орешарски направи си анализа и го покажи на Станишко, той ще ти каже какво да правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 14
georgi_shum
преди 10 години
И ти си прав.. ама и аз да питам все пак.. да не би да съм изтървал нещо някъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 22 rate down comment 19
data
преди 10 години
Гълъбе бял, всеки анализ ВИНАГИ обслужва този който го е поръчал !п.п. Това за тецовете го напиши на плакат и се разходи в Гълабово и Ст. Загора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 22 rate down comment 30
Vesko94
преди 10 години
Подкрепям идеята за рестартиране на "Белене", след като бъде направен разбира се анализът. Ако трябва България да се отказва от нещо, то това е енергията от ТЕЦ-овете. Те замърсяват най-много околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 14
data
преди 10 години
*** ти да не си луд - никой , никога няма да се ангажира с конкретни показатели . По-лесно е така - ще , ще , ще , ще .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
Ще черпи за милиардната далавета! Бира и скара на корем само срещу скандиране "Долу Бойко"! От дет го погледнеш далавера! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
И не се цепи от колектива! Днес вожда раздава бира и кебапчета на Бузлуджа. Защо си оставил другарите и висиш на компа? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Добре де.. къде може да видим въпросната програма? С точните цели, начина по който ще се реализират и ефекта, който ще постигнат, и съответното им бюджетно измерение. Щото тука освен едни голи обещания или пожелания.. друго не се вижда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 7
STRAHO
преди 10 години
"Т.е. един вид, те американските(или пък френските, немските и т.н.)..."Това " т.е. " си е твое предположение! Сега да ти кажа аз: Да има и там такива. При това не малко и то големи риби но процентно /"пер бизнес капита"/ са нищожно малко спрямо това което е у нас! Това е така защото твоите приятели култивират бизнес средата от 1989 насам. Когато 100 % от едрия бизнес е гнил и престъпен под някаква форма, няма как да очакваш малкиуте под него да са читави. Просто такива са правилата. Дори и да искат да спазват някакви бизнес норми , няма как да го направят. Затова казвам че всичките имат прегрешения. Кой волево кой неволно! По втората част от поста ти! Не ме вкарвай на нивото си на комсомолски секретар! Ако не си ми разбрал мисълта не е фатално за мен. Други биха ме разбрали! А и да не бъда разбран много важно. Това е един форум! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
Т.е. един вид, те американските(или пък френските, немските и т.н.) бизнесмени са все деви марии...разбрах ти позицията. Ама не знам по какъв повод ми го казваш, щото аз за друго говорех...И да знаеш-аз, подозирам за разлика от теб(разбира се, не съм сигурен), че съм продавал на чужденци и ти казвам-няма как да изкараш от официалните регистри колко примерно англичани са...сега-под няма, не казвам, че ако е цел номер едно на правителството няма да стане- ще се наемат да проверяват имотите един по един. Просто ти казвам, че никъде в държавата няма някаква търсачка или нещо подобно, за да разбереш колко са примерно англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още