IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Дефицитът се увеличава с 493 млн. лв., дългът от 1 млрд. лв. ще погасява заема, взет през февруари, останалата част отива във фискалния резерв за догодина

16:01 | 25.07.13 г. 4
Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013. Гласуваха общо 213 депутати, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с 493 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.  Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремяла към фискална стабилност. От 2009 г. „България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане“, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. лева от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. лв. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Кабинетът Орешарски" ще спасява енергетиката чрез рестарт на Белене"Това е записано в управленската програма, която премиерът представи пред пленума на БСП, септември започва оцента на проекта, заяви Стойнев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 16
Сините камъни
преди 10 години
Гледам по телевизиите, излязли едни "овчици", загрижени за народа от вълци! "Овчиците" блеят жално и ни уверяват, че правят най-най-доброто за нас озверелите вълци! Такава гнусотия, такова двуличие, такава мерзост!Престъпници! Станишев нали обеща февруари да не го виждаме! Нали хората скочиха срещу старите лица, нали затова сложи Орешарски! Какво прави там още! Да се маха, мизерника му с ***! Скалъпиха февруарските събития, реваха от трибуната, че НАРОДЪТ не искал ГЕРБ, яхнаха протестите , а сега народът се оказаха ***! Разделиха ни по възраст, вяра, местоживеене, по височина и килограми! Мизерници, в дън земя да се затриете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
deant
преди 10 години
И на всичкото отгоре нямало да увеличи общата задлъжнялост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 15
deant
преди 10 години
дългът от 1 млрд. лв. ще погасява заема, взет през февруари, останалата част отива във фискалния резерв за догодина-----------------последно за какво е този дълг? първо щеше да се плати ДДС-то и разплащане с фирми и щели да останат 500 млн за непредвиден буфер. сега според подзаглвието на статията излиза, че ще се плаща заема от 800 млн и по мои сметки остават 200млн - за кое по напред? или правителството ще вземе 2 млрда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още