IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически партии поискаха оставката на кабинета

Часовникът за правителството спря, политическият му живот свърши, смятат партийни лидери

16:04 | 24.07.13 г. 10
Политически партии поискаха оставката на кабинета

Политически партии поискаха оставка на правителството на Пламен Орешарски и предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ, СДС, НДСВ и други политически сили разпространиха позиции до медиите. ДПС и "Атака" не са изпращали писма.

Призивът за оставка дойде още снощи от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заради ескалиращото напрежение около сградата на парламента заяви, че партията иска оставката на правителството и предсрочни избори веднага. „Актуализацията на бюджета е глупост. Да излязат и кажат дата за предсрочни избори, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме възможност да направим промени. Ние ще участваме дейно”, каза Борисов.

За незабавна оставка на правителството на Орешарски настоява и СДС. От там посочват, че насрочването на предсрочни парламентарни избори e единствен възможен морален изход от създалата се ситуация в страната.

„Вчера вечерта за пореден път видяхме демонстрация на сила пред Народното събрание от страна на управляващите. Станахме свидетели как по заповед българската полиция би граждани, дошли да отстояват мирно своите права и желание да живеят в нормална демократична държава“, категорични са сините.

СДС остро осъжда сблъсъците между полицията и мирно протестиращите български граждани, които показаха, че се прави опит за погазване на демокрацията и правото на всеки да изрази свободно своята позиция.
Недопустимо е вече 40-и ден правителството на новата тройна коалиция да се прави, че не чува исканията на българските граждани за оставка, нов морал и ценности в политиката, се казва в позицията.

Същият призив - оставката на правителството и предсрочни избори - отправиха и от НДСВ. „Снощи часовникът за правителството спря. Политическият му живот свърши“, се казва в позицията на партията.

НДСВ остро осъжда насилието над протестиращите от страна на български полицаи. Остро осъждаме и хората, които хвърляха камъни. Силно вярваме, че в демократични времена диалогът не бива да се води с полицейски палки и с камъни. Не смятаме, че има смисъл от удължаване на политическата агония и от рушенето на устоите на държавността, пише още в позицията.

Реформаторският блок също настоява за незабавна оставка на кабинета, изтегляне на актуализацията на бюджета и призовава всички български граждани да се включат в протестите. Четиридесетдневното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу гражданите, в защита на конкретни мафиотски интереси, смятат от блока.

Според Меглена Кунева, лидер на Движение „България на гражданите“, управляващите не искат да погледнат истината и решението на сегашната ситуация – отказ от властта.

„Всеки европейски политик е на страната на гражданите. Ако не можеш да ги разбереш, ако не можеш да ги чуеш, не вършиш тази работа. Как е възможно 40 дена да не чуваш“, попита Кунева. По думите й отказът на партиите у нас да чуят българските граждани е фундаменталната им разлика с европейските партии. Тя обясни, че следи внимателно отразяването на протестите в световните медии и съжалява, че страната ни влиза по този начин в европейските и световни новини. Много се радвам, че сме член на ЕС – няма завеса, няма дим и огледала и това е нашият шанс, заяви Кунева.

Това е ефектът на подсъзнанието. На тях изглежда им се напуска, на тях явно не им се седи в парламента. Нека да слушат подсъзнанието си – така Кунева коментира отмяната на днешното заседание на НС. Според нея свикването на Консултативния съвет по национална сигурност, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, не е изход от ситуацията.

Време е господин Станишев и господин Местан да позволят на господин Орешарски да си подаде оставката, заяви Борислав Сандов от Зелените.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък отговори на днешните твърдения на лидера на БСП Сергей Станишев, че протестите снощи не са били инспирирани от актуализацията на бюджета, която се обсъждаше вчера на комисии в НС. Кънев нарече това изказване ”нагла лъжа”.

Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Честни, честни, колко честни? Плеснаха през мръсните ръчички на Бочо в игричката с бюлетинките, той се разсърди и не призна резултатите от изборите, защото не съответстваха на предвижданията на Мира. ЦИК ги призна, КС ги призна, Бочо иска избори до дупка, т.е. докато номерът на китайката мине. Затова сега клатурка държава и държавност и хич, ама хич не ми прилича на морален и почтен человек. Хора, бдете, ще ви измамят пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
uranusbinkronos
преди 10 години
"Политически партии поискаха оставка на правителството на Пламен Орешарски и предсрочни парламентарни избори." Искат, но тайничко се надяват, не без основания, че няма да стане. То и аз мога да си поискам от Джесика Алба, ама надали ще ми даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Така де, ама като си представиш че Бойко го съдят за тва, че е возил Бистришките тигри до Варна, а Серго за Цанков Камък, Белене, Трамкар, Топлофикация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 10 години
абе хората са си прави - надушиха миризма на труп и се готвят да се възползват . Правилно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
krassimir
преди 10 години
ГЕРБ е единствения заинтересован от предсрочни избори веднага. Почнаха да излизат методите им на управление и многобройните им престъпления срещу всички българи. Имат си пари в партийната каса и сериозно ги инвестират. А останалите готови ли са за нови избори или пак ще си правим избори безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
dakl
преди 10 години
Ако направим сметка всички тези политически партии , които сега искат оставка на правителството и нови избори само ,преди два месеца колко процента от българите гласуваха за тях, ще видим че това са истинските МАРГИНАЛИ в българската политическа реалност!Следоватеилно могат единствено да се надяват на фалшифициране на вота на едни нови избори с помоща на г-н Офшорлиев, защото всички наблюдатели и местни и чужди признаха проведените на 12 май избори за честни и законни .Тогава????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
greta.stoianova.1
преди 10 години
Харесва ми как действат от Реформаторския блок. Ясни, точни послания са нужни сега. И някой да поеме отговорността и да поведе хората. Стига сме се лутали, стига са се страхували политиците да се смесят с нас. В края на краищата протестите ще имат успех, ако бъдат подкрепени с политически средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
СДС, НДСВ са един файтон хора, които нямат никакво влияние и сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Ами да, там беше целият електорат на СДС! Аз не бих нарекъл СДС политическа "сила", а за НДСВ направо онемях от подобно определение! Ооообаче СДС има агитка, рутиниран отряд щурмоваци, каквито ГЕРБ няма! Това е бартер за новата дясна коалиция - ние ще потрошим парламента, а вие ще ни вкарате там. НДСВ ще плати масрафа и може и от тях1-2-*** да се шмугнат покрай широкия гръб на Вожда Боце... хехе.Долнопробна история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още