IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се е разминал с придобиване на Zynga

Самият Дон Матрик, който отскоро пое мениджмънта на Zynga, е преговарял за сделката от името на Microsoft

12:19 | 09.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft се е разминал с придобиване на Zynga

Бившият ръководител на игровото подразделение на Microsoft (Interactive Entertainment Business) Дон Матрик е преговарял още от 2010 г. за възможно придобиване на разработчика на игри за социалните мрежи Zynga от страна на Microsoft, съобщава Bloomberg.

Според информирани източници със сделката софтуерният концерн е искал да разшири портфолиото на игрите за Xbox с популярните по онова време Farmville и Cityville.

Zynga стана много успешна компания със своите социални игри, преди всичко за Facebook, и затова е станала привлекателна за Microsoft. Преговорите за придобиването обаче са пропаднали, разказват източниците пред Bloomberg.

Оттогава производителят на игрите за социални мрежи пострада от силната конкуренция, като в същото време много играчи преминаха към мобилни приложения за смартфони и таблети. През юни от компанията съобщиха, че като част от преструктурирането ще бъдат съкратени 18% от служителите и компанията ще се съсредоточи повече върху мобилното пространство.

"Размерът, който ни помогна толкова в изграждането и експлоатацията на водещите уеб приложения за социалните игри, вече ни вреди да заемем лидерското място и при мобилния и мултиплатформения бизнес, където в бъдеще ще се пренесат социалните игри", обясни тежките съкращения съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Zynga Марк Пинкъс.

Матрик от друга страна се оттегля от Microsoft и изненадващо пое ролята на нов главен изпълнителен директор на Zynga. По този начин той вероятно изпревари планираните мениджърски размествания в базирания в Редмънд концерн, при които вероятно пред него нямаше да има бляскави перспективи, пише агенцията. Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър потвърди след неговото напускане, че "той постигна много" и е помогнал на софтуерния гигант да поеме по пъта "до пълното предефиниране на развлекателната индустрия".

"Дон е уникален в бизнеса с игри", похвали миналата седмица наследника си Пинкъс, цитиран от Ройтерс. Новият мениджър Матрик обаче не е еднозначна фигура в индустрията. Съвсем наскоро той трябваше да се извини на феновете на Xbox: Microsoft искаше да наложи принудително клиентите да са онлайн през цялото време и да забрани размяната на игри на дискове за новия Xbox One. Това предизвика протести и в края на миналата седмица компанията най-сетне промени плановете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още