IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол минава към министерството на инвестиционното проектиране

Новото ведомство ще отговаря и за създаването на кадастралната карта и кадастралните регистри, а това на регионалното развитие ще има координиращи функции

15:46 | 08.07.13 г. 1
Строителният контрол минава към министерството на инвестиционното проектиране

Новото министерство на инвестиционното проектиране ще наблюдава дейността на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това предвиждат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които се разделят правомощията на ведомството и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Поправките ще бъдат обсъдени в парламентарната комисия по регионална политика на утрешното й заседание.

Министърът на инвестиционното проектиране ще осъществява методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на новите общи устройствени планове на общините, както и правомощието да разпределя средствата от държавния бюджет за финансирането им.

Министърът на инвестиционното проектиране също така ще контролира дейността на участниците в инвестиционния процес и дейностите по приемане и въвеждане в експлоатация на готовите строежи. Министърът се предвижда да съгласува и одобрява инвестиционни проекти и да издава разрешения за строеж за обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет, и за строежи от първа и втора категория, финансирани с публични средства, с индикативна стойност над 10 млн. лева.

Ведомството освен това ще издава съвместно с регионалното министерство или самостоятелно наредби за определяне на съществените изискванията към строежите, както и подзаконови нормативни актове, свързани с проектирането, изпълнението, контрола и въвеждането в експлоатация на строежите.

Министърът на инвестиционното проектиране се предвижда да упражнява и контрол по спазването на ЗУТ при проектирането и строителството, като ще се подпомага от национален експертен съвет по инвестиционно проектиране.

Новото ведомство ще отговаря и за създаването на кадастралната карта и кадастралните регистри, специализираните карти на плажовете и картите за устройствено планиране, както и ще хармонизира националното законодателство в областта на инвестиционното проектиране и строителство с европейските норми.

Министерството на регионалното развитие същевременно ще осъществява държавната политика по устройство на територията, като ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт и на органите на местното самоуправление и местната администрация.

Министърът на регионалното развитие ще утвърждава решенията на Националния експертен съвет за устройството на територията, ще осъществява дейностите по противодействие на свлачищните, ерозионните и абразионните процеси, както и ще разрешава изработването и одобрява общите устройствени планове на селищните образувания с национално значение и на общините по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, на проектите за подробни устройствени планове за обекти с национално значение или разположени на територията на повече от една област, както и парцеларните планове за републиканските пътища, железопътните магистрали и железопътните линии I и II категория.

Управлението и разпореждането с имотите – държавна собственост също остават в ресора на ведомството, както и административно-териториалното устройство, местното самоуправление и гражданската регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 10 години
По-гениална идея може да измисли само някой експерт!?!Но в това правителство са само такива!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още