IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото ускорява пропадането си за месеца и тримесечието

В ранната електронна търговия в САЩ за кратко бе пробита и психологическата граница от 1 200 долара за тройунция

10:24 | 28.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Златото ускорява пропадането си за месеца и тримесечието

Цената на златото продължи да се понижава в електронната търговия в ранните часове на петъчния ден в САЩ, като се очертава ценният метал да запише значителни загуби с двуцифрен процент за месеца и тримесечието, съобщи MarketWatch.

Златото с доставка през август отстъпва с 0,75% до 1 202,50 долара за тройунция, след като бе пропаднало до 1 179,40 долара за тройунция. Спадът под  1 200 долара за тройунция днес бе първият от средата на август 2010 г., сочат данни на FactSet.

Вчера цените останаха в низходяща спирала дори след като трима представители на Федералния резерв на САЩ предположиха, че пазарът е реагирал прекалено силно след коментарите на председателя на централната банка Бен Бернанке през миналата седмица, че тя може да започне да забавя темпото на монетарното стимулиране още преди края на годината. Подобно действие ще се основава на подобрение на икономиката, което е в унисон с прогнозите на Фед, каза тогава Бернанке.

Спекулациите, че краят на стимулите ще настъпи относително скоро, нанесоха тежък удар по фючърсите за златото, тъй като се смяташе, че вливането на ликвидност подкрепя подема в цените на благородния метал през последните години.

„Златото има нужда или от инфлация, или от опасения за фиксиране на валутен курс, за да се представя добре, а в краткосрочен план нито една от тези възможности не изглежда вероятна“, пише Джей Пилоски, директор в J2Z Advisory, в доклад за тенденциите на финансовите пазари за Itaú BBA. „Да разполагаш със злато в портфолиото си, когато лихвите са ниски, изглежда като евтина защита, макар че движението на цената е плашещо“, добавя той.

Някои анализатори подчертават, че физическото търсене на злато остава силно, но цените по фючърсите продължават да падат, като през юни са се понижили с 13,7%, а за второто тримесечие са пропаднали с 24,8%. За седмицата златото се насочва към спад от над 6%, надграждайки върху срива с 6,9% през миналата седмица.

Среброто с доставка през септември поскъпва с 1,25% до 18,79 долара за тройунция, но октомврийските фючърси за платината понижават цената си с 1,44% до 1 310 долара за тройунция.

Медта с доставка през септември губи 0,2% до 3,05 долара за паунд, а договорите за доставка на паладий през същия месец се сключват при 0,42% по-ниска цена от 648 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Къде са умниците прости, които ругаеха долара и превъзнасяха ЗЛАТОТо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много по-интересно ще е пробиването на още по-силно психологическата граница от $1,000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още