IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна прокурорска проверка на операциите с деривати в Италия

Само от преструктурирането на контрактите върху деривати през 2012 г. страната може да претърпи загуби от поне 8 млрд. евро.

10:00 | 27.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Започна прокурорска проверка на операциите с деривати в Италия

Прокуратурата в Италия започна разследване на операциите с деривати, използвани от финансовото министерство за хеджиране на публичния дълг, след като излезе информация, че държавата може да претърпи тежки загуби от тях заради миналогодишното им преструктуриране, съобщи Financial Times.

Зам.-прокурорът Нело Роси уточни за изданието, че предстоят срещи с представители на всички замесени институции, включително финансовото министерство, централната банка и държавните одитори. Той обаче подчерта, че това не е криминално разследване и към настоящия момент не се разглежда хипотезата за извършено престъпление.

Проверката беше предизвикана, след като вчера FT и италианският ежедневник La Repubblica публикуваха доклад на финансовото министерство за преструктурирането на контрактите върху деривати през 2012 г.

Независими експерти изчислиха, че само по тези договори Италия може да претърпи загуби от поне 8 млрд. евро. Миналата година властите в страната пък признаха, че държат портфейл от деривати на стойност 160 млрд. евро, което е около 10 на сто от държавните облигации в обращение.

Според политици прокурорската проверка ще бъде засекретена, след като финансовото министерство Италия се позова на търговската тайна като основание да не публикува контрактите върху деривати.

“Състоянието на финансите на Италия е като формулата на Coca-Cola. Това е тайна”, коментира говорителят на дясноцентристката партия Ренато Брунета. “Налице е обща непрозрачност в Министерството на финансите”, допълни Брунета.

Междувременно финансовото министерство на страната отхвърли като безпочвени твърденията на двете издания, че операциите с деривати са използвани с цел привеждане на публичните финанси съгласно изискванията за членството на страната в еврозоната.

Според министерството използването на деривати не представлява риск за публичните финанси и пазарната стойност на тези инструменти, използвани за хеджиране срещу движението на лихвите, не може да се третира като действителната загуба.

“Това е едно голямо недоразумение. Загуби няма”, коментира пред журналисти министърът на финансите в Италия Фабрицио Сакомани. От министерството допълват, че са предоставили на финансовата полиция данни за плащането към Morgan Stanley от януари 2012 г.

Икономическият говорител на Европейската комисия Саймън О’Конър коментира, че докладите за операциите с деривати на италианските власти няма да повлияят на оценката на институцията за дълга и прогнозата за дефицита. По думите му европейската статистическа служба Евростат старателно проверява данните, които постъпват от Италия.

Изданието припомня, че преди дълговата криза в еврозоната Евростат имаше много малко власт да оспорва националните бюджетни доклади. След скандала с манипулациите на статистиката, осъществени от Гърция обаче, на службата й бяха дадени повече правомощия, включително правото да налага глоби на националните статистически агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ох боже, едната "ръка" ще разследва другата! - и сега какво - спираме ли с манипулацията че някой излъгал ЕС за да влезне? Щото никой не го е попитал дали иска де ;))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още