IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи прогнозите си за цената на златото за 2013 и 2014 г.

В средносрочен план банката очаква цената на метала да се понижава, а в дългосрочен - да се стабилизира на 1200 долара за тройунция

15:27 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs понижи прогнозите си за цената на златото за 2013 и 2014 г.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs понижи прогнозите си за цената на златото за 2013 и 2014 г. Като причина за това от банката посочват подобряването на американската икономика, което щяло да увеличи риска от промяна в цената му.

Банката предвижда до края на годината златото да се търгува за 1300 долара за тройунция, което е надолу с 9,5% спрямо предишната прогноза. За 2014 г. тя очаква цената да падне до 1050 долара за тройунция, или да се понижи с 17,3% в сравнение с по-ранната преценка.

„В средносрочен план очакваме цената на златото да се понижава. Това оттдаваме на прогнозите за подобряване на икономическата активност в САЩ и провеждането на по-гъвкава парична политика“, се казва в становището на Goldman Sachs, цитирано от Bloomberg.

Миналата седмица цената на златото падна с 6,3% и изпрати златото на 2,5-годишно дъно, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке оповести, че може да намали покупките на облигации по-късно през тази година. Тогава той каза още, че следващата година Фед може изцяло да спре покупките, ако икономиката на САЩ започне да върви нагоре, ако безработицата спадне и ако инфлацията се доближи до поставената цел от 2% на година. В последните няколко години програмата на Фед за изкупуване на облигации оказва огромно влияние върху цената на златото.

От друга страна, според Goldman Sachs, покупките на злато от страна на централните банки няма да успеят да компенсират спада в цената му.

През последните няколко години централните банки в развиващите се страни увеличиха златните си запаси, за да се предпазят от негативните ефекти, които дълговата криза оказва върху резервните им валути – доларът и еврото.

Според Goldman Sachs по-ниската цена на златото може бързо да намали добива му, което ще стабилизира цената на метала до 1200 долара за тройунция в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Прогноза 1050 долара?При положение че долара не струва нищо за справка - http://***.investor.bg/news/gallery/117323/337.htmlи че вече има 100 000 доларова банкнота , значи златото си е на нормалната стойност!сащ пак източват света , като плащат с нищо ХАХАХАХХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още