IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фетишизирането на златото убива индийската икономика

Страстта към ценния метал у индийците принуждава страната да обезценява валутата си, за да оздрави външнотърговския баланс

14:07 | 17.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Как фетишизирането на златото убива индийската икономика

На световните пазари златото губи своя блясък. Инвеститорите бягат от жълтия метал, чиято цена потъна с над 10% през последните 3 месеца. Но индийците са толкова луди по него, че жертват валутата си и дори икономиката си в добавка, се посочва в анализ в американското издание Global Post.

Изкупувайки злато от чужбина на стойност милиарди долари, те изпращат индийския кеш навън, разрушавайки баланса на входящите и изходящите потоци, обезценявайки по този начин рупията. Това на свой ред прави вноса „по-скъп“ и затруднява изплащането на международните заеми от местните компании.

„Ако няма внос на злато в продължение на една година, това ще промени динамиката на дефицита по текущата сметка на страната“, заяви на 13 юни индийският министър на финансите Паланяпан Чидамбарам. „Индийците смятат, че купуват златото с рупии. Всъщност те го купуват с долари“, добави той.

Индия е най-големият вносител на злато в света, поглъщайки до една трета от световното предлагане всяка година. След петрола златото е най-масово внасяната стока в страната.

Резултатът? Дефицитът по текущата сметка достига 5,4% от брутния вътрешен продукт на Индия, като това е близо два пъти над препоръчваното от икономистите.

„Призовавам още веднъж всички да устоят на изкушението да купуват злато“, подчерта Чидамбарам. „Това ще доведе до положително въздействие върху всеки аспект на индийската икономика“, убеден е той.

Макар че дефицитът по текущата сметка на Индия е твърде висок, истинското притеснение е дали в страната влизат достатъчно пари, за да попълнят разликата, смята Бибек Деброй, икономист от базирания в Делхи Център за политически изследвания“. А тук нещата стават извънредно трудни.

„Тревогата на правителството наистина е, че каквито и входящи капиталови потоци да имаме, те по характер са портфейлни инвестиции (като например покупки на акции), които идват и си отиват“, посочи Деброй. За разлика от тях преките инвестиции в заводи и в други дружества за рисков капитал водят до дългосрочни ползи, а капиталът остава беззащитен срещу краткосрочните колебания на пазара.

„Така че би трябвало всъщност по-скоро да се запитаме: „Защо инвестициите не идват“, отколкото да се втренчваме в хората, които купуват злато“, твърди икономистът.

Според Чидамбарам вносът на злато в Индия е намалял от 135 млн. долара през първата половина на май до 36 млн. долара през втората половина на месеца, но той пропуска да спомене причината: през тази година празникът Акшая Трития, който е втори по значение за покупките на злато, се падна на 13 май.

Затишието след него осигури известно облекчение за централната банка, която на 13 юни бе принудена да се намеси на валутния пазар, за да отлепи рупията от най-слабото ѝ ниво в историята спрямо долара (58,98 рупии за долар). След изявлението на министъра обаче рупията продължи да се обезценява.

Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Оо, тепърва предстои да разберем глупави ли са индийците, купувайки злато. Може да се окажем неприятно изненадани от собствената си глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
"На калпавата ракета, облаците й пречат." Индийската икономика и държава, като цяло имат фундаментални проблеми и инвеститорите ги избягват. Икономиката им ще буксува със или без вноса на злато, докато тези проблеми са налице. Възниква и въпросът, защо индийците с охата заменят валутата си срещу злато? Дали са глупави или напротив, много умни, времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още