IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не откри нарушения в спора между "Булсатком" и БТВ

БТВ не злоупотребява с господстващо положение, а "Булсатком" има достатъчно аргументи при преговорите

11:46 | 13.06.13 г. 2
КЗК не откри нарушения в спора между "Булсатком" и БТВ

Няма злоупотреба с господстващо положение от страна на „БТВ Медиа груп“ при търговския спор с „Булсатком“, постанови Комисията за защита на конкуренцията в свое решение по казуса.

Припомняме, че в началото на годината двете страни спореха относно условията за излъчването на програмата на БТВ в мрежата на „Булсатком“. Заради липсата на договор излъчването на програмата на телевизиите беше прекратено за абонатите на оператора за период от няколко седмици.

Разпространителят подаде жалба в КЗК, в която отбелязва, че телевизията обвързва излъчването на програмите си в пакет, както и че прилага различни условия по договорите за разпространение и това поставя в неравнопоставено положение различните оператори. Цената за разпространение на програмите е необосновано висока и непазарна, заявяват още от „Булсатком“.

Според „Булсатком“ по тези точки БТВ нарушава Закона за конкуренцията в частта му за злоупотреба с господстващо положение. Искането на оператора е прекратяване на това положение и имуществена санкция, тъй като прекъсването на сигнала е довел и до отлив на абонати.

Според БТВ обаче не може да се говори за господстващо положение, предвид характера и спецификата на телевизионната програма като продукт. Различните телевизионни оператори предлагат диференциран продукт, който е със специфично съдържание, наименование и репутация, изтъкват от телевизията.

В този смисъл и аудиторията не може да даде пряка информация за пазарното положение, тъй като делът й е променлив и нетраен.

Причината тяхната програма да бъде предлагана в пакет е именно необходимостта от задоволяването на широк набор от потребности у зрителите.

Анализът на КЗК показа, че по отношение на аудиторията БТВ действително няма господстващо положение и техният продукт е взаимнозаменяем. Освен това се наблюдава и незначителна промяна на абонатите на „Булсатком“ след като е спряно излъчването на пакета от програми на БТВ.

Що се отнася до преговорите купувачът на услугата („Булсатком“) има силата да договаря по-изгодни условия, а продавачът (БТВ) е склонен да предоговаря условия, когато има реална възможност за изключване от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
чакаме втори рунд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ksarax
преди 10 години
Реално няма никакво решение. Няма господстващо положение на Босфор, ама пък Булсат могат да договарят. Измиване на ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още