IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на американците продължава да се възстановява

Ръстът, отчетен през първото тримесечие, се дължи на поскъпването на акциите и възстановяването на сектора на имотите

23:00 | 06.06.13 г. 3
Богатството на американците продължава да се възстановява

Богатството на американските домакинства е продължило да се увеличава и през първото тримесечие на годината, след като по време на кризата регистрира рекорден срив, сочат данни на Федералния резерв, цитирани от MarketWatch.

Ръстът се определя от поскъпването при акциите и доброто представяне на взаимните фондове, както и възстановяването на сектора на имотите.

В периода януари – март богатството на домакинствата в САЩ се е увеличило с още около 3 млрд. долара до 70,3 млрд. долара. Данните обаче не отразяват въздействието на инфлацията, а по груби изчисления, ако се отчете и нейното влияние, размерът на нетното богатство е с около 8% под пиковите равнища, регистрирани преди рецесията, отбелязва изданието.

Средно на човек се падат по 225 хил. долара, но едно от възраженията е, че това богатство не е разпределено равномерно. Освен това цените на жилищата имат още 28%, преди да достигнат предкризисните равнища, според данните на S&P/Case-Shiller.

Същевременно е отчетен спад на нетния дълг ана домакинствата в САЩ от 0,6% до 12,8 трлн. долара, или средно 40 500 долара на човек. Дългът по ипотеките се е свил с 2,3 на сто, сочат данните на Федералния резерв.

Дългът по ипотеките се свива през 18 от последните 23 тримесечия, което се дължи едновременно и на опрощаването на задължения от страна на банките, и на силно намалелия брой кандидати за нови ипотеки. Спрямо пика отпреди пет години ипотечните дългове са се свили с 12 на сто, отбелязва изданието.

В същото време обаче потребителските кредити са нараснали с 5,7%, най-вече заради ръста при заемите за автомобили и студентските кредити. Нарастват и корпоративните дългове заради ниските лихви, като само през тримесечието е регистрирано повишение от над 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"Американците са пионери на пазарната икономика!" Така казваше професора ми по икономика в университета и съм сигурен, че тайно вкъщи се е кланял на мини макет на Бялия Дом. Е не мога да отрека е, че е бил прав! След като създадоха правилата на свободната пазарна икономика, наложиха ги на целия свят заедно с валутата си, започнаха да ги изменят така, че да облагодетелстват само и единствено тях самите! Е наистина са гении, признавам им го. Трябва да си намеря малък макет на Белия дом..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Така е човек, реалността е така построена! Не е естествено, но вече е избрано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още