IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" поиска актуализация на енергийната стратегия

Само нов анализ на сектора ще даде отговор нужна ли е втора ядрена централа, смята Валентин Николов

14:37 | 04.06.13 г. 4
Директорът на АЕЦ "Козлодуй" поиска актуализация на енергийната стратегия

България трябва да актуализира своята енергийна стратегия, смята директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, цитиран от БТА. На базата на проучванията ще стане ясно на какви мощности ще заложи държавата. Така ще може да бъде даден и отговор на въпроса нужна ли ни е нова ядрена централа. 

В сегашната енергийна стратегия е записано, че до 2020 година трябва да бъдат изградени нови 2 хил. мегавата мощности. В същото време и някои от мощностите на топлоцентралите ще бъдат закрити, защото не отговарят на европейските изисквания, припомни още Николов.

На въпрос кой вариант е по-удачен – 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ или нова централа в Белене, Валентин Николов коментира, че два нови блока в първата ни ядрена централа биха имали предимството на изградената инфраструктура, кадрите и хранилището за отработено гориво.

Пред журналисти Николов призна още, че е привърженик на идеята 3 и 4 блок в Козлодуй да заработят отново. В тях са вложени много средства за подобряване на безопасността им, а и двата блока са затворени несправедливо, по думите на директора на централата.

Той коментира и изграждането на нови мощности в Турция, които според него не обезсмислят изграждането на нови мощности у нас. Турция ще изкупува електричество в продължение на 18-20 години от одобрените проекти. Цената им обаче е висока за българските стандарти, така че българска централа може да се конкурира с техните цени.

Припомняме ви, че в своя доклад за състоянието на енергетиката у нас и Световната банка, и Европейската комисия, заявиха, че страната ни няма нужда от нови мощности. Част от мотивите беше евтиният ток от проекти в съседни държави. Другите основания са големият потенциал пред повишаването на енергийната ефективност и демографските процеси в страната. 

Николов уточни още, че южната ни съседка ще се присъедини към европейската енергийна система. По този начин енергийната система в Турция ще стане добре балансирана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Въпросът е, след идването на Станишев и наемникът Орешарски, Трябва да чикчирикаме или да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
aldy
преди 10 години
Точно тоя парашутист да се обажда сега? Май си е повярвал, че е "Вицекрал на Индия". Скоро трябва да освободи мястото на Изпълнителен директор, а не на за закачалка за дрехи. Боя се само, че енергийното и ядреното лоби ги устройва за шефове на АЕЦ "Козлодуй", пък и на другите централи, да има бостански плашила или в най-добрия случай по някоя кукла Барби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
993
преди 10 години
Г-н Николов има надежди, че ще го оставят на сегашното му място? Май не е чувал вица онова птиченце в студеното, дето припаднало от студ, паднало от дървото, но минала една крава и го на.кала. То се стоплило, подало си главата от .... и започнало да чикчирика. Чула го една котка, сграбчила го и го изяла. Та извода, не всеки който ти с.ре отгоре ти мисли злото, и не всеки, който те вади от г.вното ти мисли доброто. И най-важното, за което г-н Николов не мисли: когато си в г.вната не чикчирикай! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още