IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: В най-добрия случай новият кабинет няма да навреди на икономиката

Растеж без дясна политика, а с популизъм и социалистически обещания няма как да бъде постигнат, смята икономистът

12:17 | 14.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Стоев: Растеж без дясна икономическа политика няма как да бъде постигнат. <em>Снимка</em>: <em>Личен архив</em></p>

Георги Стоев: Растеж без дясна икономическа политика няма как да бъде постигнат. Снимка: Личен архив

„В най-добрия случай новото правителство няма да навреди на икономиката. Нереалистично е обаче да смятаме, че ще подобри икономическата ситуация,“ коментира в сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria ON AIR икономистът Георги Стоев. Според него изборните резултати са положителни с оглед на дългосрочната перспектива. 

„Категоричен крах на изборите претърпяха тези партии, които се  застъпват за по-добър бизнес климат, повече свобода на бизнеса и в личния живот. Така се отвори поле за нова дясна партия. Растеж без дясна икономическа политика няма как да бъде постигнат. С популизъм и социалистически обещания не може да се случи,“ уточни икономистът.

Той допълни, че единственият шанс за икономиката на страната е привличането на нови инвестиции. „Правата на инвеститорите обаче следва да бъдат защитени от произвола на държавата, а компаниите да не бъдат обратно национализирани, каквито призиви се чуха от някои леви и ултралеви партии,“ заяви Стоев. Той коментира още, че потенциалът на редица сектори все още не е използван достатъчно добре.

„След срива на строителния сектор видяхме относително добра динамика в промишлеността, дори по време на кризата. Има сектори, които изостават, и един от тях е селското стопанство, както и свързаните с него индустрии. Ако се насочат усилия там и администрацията не пречи, а помага, ще станем свидетели на по-добри резултати“, убеден е икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Научете си говорителката да не говори върху гостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още