IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илюзия ли е справедливостта на Общата селскостопанска политика?

Не бива да се противопоставят малките и големите в селското стопанство, призоваха производители по време на дебат, организиран от Клуб Investor.bg

11:37 | 09.05.13 г. 3
<p>
	<em>Промените в ОСП бяха в основата на дискусията &quot;Готови ли сме за прилагането на Общата селскостопанска политика (2014 &ndash; 2020), организирана от Клуб Investor.bg&quot;. Снимка: Investor.bg</em></p>

Промените в ОСП бяха в основата на дискусията "Готови ли сме за прилагането на Общата селскостопанска политика (2014 – 2020), организирана от Клуб Investor.bg". Снимка: Investor.bg

Реформата в Общата селскостопанска политика все още е тема на разговори между основните институции в Брюксел – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите. На този етап окончателни решения няма и дори тези моменти, смятани за одобрени, може в последния момент да бъдат променени.

Едно от тях например е таванът на директните плащания, коментира европейският депутат Мария Габриел по време на дискусията „Готови ли сме за прилагането на Общата селскостопанска политика (2014 – 2020), организирана от Клуб Investor.bg. Последните новини от Брюксел са, че таванът на директните плащания вероятно ще бъде определян на национално ниво. Това означава, че може да бъде избран лимит, който да не засегне нито един производител. 

Според евродепутата обаче именно таванът на директните плащания и мерките за „озеленяването” на стопанствата са сред основните оръжия за запазването на бюджета на Общата селскостопанска политика, на фона на орязването на средствата по останалите европейски инициативи.

Целта на всички промени е да направят ОСП по-опростена, по-справедлива и "по-зелена”, коментира още евродепутатът. Габриел обаче изрази и своите опасения дали се върви по „правия път”, като се отчитат спецификите на всички 28 държави в общността.

Каква справедливост има в ОСП, попита от своя страна главният секретар на Българския асоциация на фермерите Теодор Иванов и посочи, че земеделците у нас взимат три пъти по-малки субсидии от своите колеги в „старите” страни в ЕС. Освен това европейската политика в областта води началото си от 1962 година, а България се ползва от субсидиите едва в последните пет години.

Той препоръча и при определянето на таван за директните плащания да бъде чута думата на браншовите организации.

Европейският депутат Мария Габриел отхвърли и тезата, че 2014 година може да се окаже нулева година за европейските субсидии, заради липсата на решение за бюджета на общността през следващия програмен период и липсата на програма на българските власти. За нея правилото n+2 означава, че и през следващата година ще имаме субсидии от минали години, но това не бива да успокоява българските власти.

Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Всичко общо създадено досега от Брюксел е тип планова икономика. Измиха им на хората очите с думи за евроатлантическа демокрация, а им пробутаха СИВ и ЕСССР в хубава синя папка с кръгче от звезди. Един сърп да бяха сложили барем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
-Общата селскостопанска политика е харчене на парите на данъкоплатците без никакъв ефект за тях Колкото по-вече пари се дават на земеделците толкова по-скъпи са храните и толкова по изкривен е пазарът на земеделски произведения По добрия вариант е да се остави пазарът да определя цените на земеделските продукти а земеделците да получават само пари за застраховки на тяхната продукция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не е илюзия.Тя е абсолютна лъжа облечена в добри намерения.Примерно ако нямаме квоти за производство на кашкавал "Витоша" (по БДС) и някой се заеме да го промотира, рекламира и продава из целият свят, някои световноизвестни продукти като безвкусното и гумено Ементал ще загубят пазарният си дял.Само че всеки е чувал и опитвал Ементал а нашият Витоша (по БДС) е набутан в ъгъла.Да не говоря за истинската лютеница, българското кисело мляко, сирене, някои уникални марки луканки, салами и сушени месни изделия.Какво насърчава общата селскостопанска политика? Насърчава някои големи страни да злоупотребяват с нея като я превръщат в средство за нелоялна конкуренция към далеч по-добри и качествени продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още