IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Андонов: Земеделските земи ще поскъпват с 10-15% на година

Има реална опасност чужденци да изкупят земята ни, опасяват се обаче земеделски производители по време на форума на Клуб Investor.bg

18:47 | 08.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Антон Андонов: Земеделските земи ще поскъпват с 10-15% на година

Цената на земеделските земи ще расте с между 10 и 15% годишно, прогнозира управителят на портала Niva.bg Антон Андонов по време на дискусията „Готови ли сме за прилагане на Общата селскостопанска политика 2014 – 2020?”, организирана от Клуб Investor.bg.

Според него пазарът на земите у нас е силно ликвиден през последните пет години и предлагащите земи лесно получават исканата от тях цена. Паралелно с ръста на цената на земята се повишава и рентата от нея – очакваният ръст е също в рамките на 10-15 на сто.

По време на дискусията обаче беше изказана и хипотезата, че след либерализирането на пазара на земи, има реална опасност чужденци да изкупят земята ни. Това опасение изказа главният секретар на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов.

През 2014 година ще отпадне забраната за продажба на земя на чужденци. Земеделските земи у нас са около 30 млн. декара, а стойността им е около 15 млрд. евро, изчисли още Иванов. Според него това не е голяма сума за крупни инвеститори, идващи например от Китай.

Това вече се случва в Румъния, където 7 млн. декара вече са в ръцете на чужденци и се обработват от тях. „Те не са само инвеститори”, заяви Иванов и призова властите да почерпят опит от други държави в ЕС, където земята формално може да бъде купена от чужденци, но има много бюрократични пречки и сделка реално не може да бъде сключена. Той посочи за пример на подобни практики страни като Австрия и Унгария.

За Валентин Карабавшев, изпълнителен директор на „Риъл Булленд” обаче вероятността за изкупуване на земята е минимална и причината са спецификите на пазара на земя у нас. Земеделските земи в България са в ръцете на малки собственици и земята е разпокъсана. Това всъщност е и един от основните проблеми за развитие на земеделието в България.

„В Австрия 70% от земята е собственост на земеделските производители и затова е невъзможно да се купи земя там”, допълни още Карабашев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 1
M-yMaker
преди 10 години
"Има реална опасност чужденци да изкупят земята ни, опасяват се обаче земеделски производители" - колко мило само, колко притеснително и колко ОПАСНО!!! ...абе понятието "свободен пазар" още не е разбрано по нашите ширини... или Вие господа като купувате земя от бабите ни си мислите, че за мен има някакво значение дали сте българи или чужденци.... интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Балони балони балони... Където има лесни пари има и балониране на цените. Просто трябва да се въведе данък върху земеделски земи - 1% от цената на земята - което е 10% от годишния доход при нормално връщане на инвестицията за 10 години. И тогава няма да има балони и спекула. Всъщност големият проблем на българската икономика е точно липсата на адекватен данък имоти - данък сгради е много нисък, данък върху земеделските и другите земи въобще няма. Това изкуствено наду много цените на имотите и направи икономиката много неефективна. Отделно така няма и пари за поддръжка на инфраструктурата. Няма и работа.http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Едно е да я притежаваш, друго е да докарваш доходност от нея или да я обработваш.Не вярвам чужденците, които купуват да се хванат да си я обработват нито вярвам, че ще си докарат евтини наемни работници от другаде да я обработват. В повечето случаи чужденец купува за да продаде.Не се ли пресилва малко опасността от чуждата собственост?Всичките ми съученици в чужбина се чудят как да въртят спестяванията си защото банковите лихви по депозитите още отпреди кризата бяха в рамките 0,25-0,75%. Чужденците търсят как да си въртят и умножават парите чрез реални активи като земята (не само през борсите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
T.A.D.
преди 10 години
Мутраците си поизкупиха, пореституираха, покомасираха, сега "обработват" земи с пари от еврофондове, да му мисли бедният народ. Пфууу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 22
fortiss
преди 10 години
Това за изкупуването на земята от чужденци въобще не е вярно. Никой не може да се конкурира с нашите зърнопроизводители - финансово, обхват до продавачите, договорни отношения и т.н.Приказвали са си глупости - просто да не мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Това изкупуване на земеделската земя от чужденци е изключително голяма опасност и ще е национална катастрофа. Като ако това стане ще бъде катастрофа без почти никакъв шанс да се измъкнем от нея.Просто не ми се мисли простотията на управляващите ни до какви висини стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още