IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри проекта за граничния пункт на Дунав мост 2

По-голямата част от таксите за преминаване по моста ще постъпва в България

16:13 | 24.04.13 г. 4
Кабинетът одобри проекта за граничния пункт на Дунав мост 2

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение на България и Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт по държавната граница на двете страни, който свързва Видин и Калафат чрез новия комбиниран мост над река Дунав, по-известен като Дунав мост 2. Споразумението ще бъде сключено чрез размяната на вербални ноти, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С решение на правителството от днес (24 април) за ратификация се предлага подписаното през февруари споразумение за създаването на съвместно акционерно дружество. То предвижда собственост при равни дялове на българската и на румънската държава, което ще отговаря за експлоатацията и поддръжката на моста и прилежащата му инфраструктура на двата бряга на Дунав.

Седалището на дружеството ще бъде във Видин с клон в Калафат. Всички процедури по учредяването и регистрацията му ще бъдат изпълнени в съответствие с българското законодателство, посочват от правителството.

Капиталът на дружеството ще бъде в размер на 300 хил. лв., разпределен в 300 акции с номинал 1000 лв. По-голямата част от печалбата на дружеството ще постъпва в България заради предварителната договореност, че приходите от таксите ще са пропорционални на вложените средства.

Все още не е ясно от кога новият мост над Дунав ще влезе в експлоатация, нито е ясно кога точно ще бъде създадено дружеството, което ще го управлява. Преди две седмици държавният глава Росен Плевнелиев даде обещанието си, че до края на май месец съоръжението ще бъде пуснато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
konstanca
преди 10 години
С това ще запомня правителството на ГЕРБ и псевдо президента с пътища, мостове, магистрали с европейски пари, а хазната все празна, защо ли, ами защото ограбиха държавата, Плевнелиев стана милионер на гърба на държавата и данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Получава по копейка на коментар сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
GunMan
преди 10 години
Не ти ли омръзва от време на време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
jelenski
преди 10 години
ГЕРБ успяха да превърнат икономическата криза в социална и политическа! Време е да се започне обновяването на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още