IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златното време за пазара на луксозни имоти в Швейцария е отминало

По-ниските заплати във финансовия сектор са натежали на пазара на луксозни жилища

14:35 | 19.04.13 г. 1
Златното време за пазара на луксозни имоти в Швейцария е отминало

Когато Mobimo Holding AG откри 24-етажна луксозна кула в един от най-модерните квартали на Цюрих, шефът на компанията Кристоф Кавиезел бе убеден, ще лъскавите апартаменти в сградата ще се продадат бързо, пише Wall Street Journal.

Две години по-късно 1/3 от общо 53-те жилища в Mobimo Tower все още не са продадени. От Mobimo се надяват, че апартаментите, които струват между 1,3 млн. и 7 млн. шв. франка, ще бъдат пласирани до края на 2014 г., или с 1 година по-късно от първоначалните очаквания.

Слабите продажби в сградата за 268 млн. долара накараха компанията да се откаже от плановете си за подобен луксозен комплекс на брега на езерото в Цюрих. Mobimo вече продаде парцела, предназначен за проекта.

Mobimo и други швейцарски строители са жертва на една внезапна промяна на пазара на имоти в Цюрих. Изобилието от лъскави комплекси и намаляващата заетост в банковия сектор удариха сериозно пазара на луксозни имоти, който бе сред най-процъфтяващите в света в продължение на няколко години.

Рекордно ниските лихви (около 1,5% за петгодишните заеми), ипотеките с фиксирани лихви и напливът от богати чужденци изтласкаха цените на луксозните апартаменти до над 20 000 долара/кв. м, според анализаторите от Credit Suisse. Уверени, че цените ще продължат да вървят нагоре, купувачите често се ангажираха с покупки още преди строителството да е завършено.

В момента цените на апартаментите в кантон Цюрих забавят темпото си на покачване. Миналата година те нараснаха със 6,5% в сравнение с 9,4% през 2011 г. и 7,1% през 2010 г. Анализаторите от Credit Suisse прогнозират значително забавяне през тази година.

"Златните времена на последните 2-3 години вече свършиха", отбелязва Томас Рийдер, старши икономист в Credit Suisse. Според него по-ниските заплати във финансовия сектор са натежали на пазара. "Вече не е лесно да продадеш имот на каквато цена пожелаеш", допълва той.

В тази ситуация редица компании, включително Mobimo променят посоката и започват да строят жилища, които биха се харесали на швейцарските семейства от средната класа. Това означава и по-ниски цени. В момента фирмата работи по комплекс от 50 апартамента в Цюрих, които вероятно ще се продават за около 10 000 долара/кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
jujo_si
преди 10 години
Вързаха франка към еврото и станаха толкова привлекателни колкото и цялата останала еврозона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още