IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри намерението на CEZ да продаде част от мощностите си в Чехия

Ангажиментът на компанията идва след подозрения в злоупотреба с доминираща позиция на чешкия пазар

13:35 | 10.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри намерението на CEZ да продаде част от мощностите си в Чехия

Европейската комисия одобри ангажимента, поет от чешката енергийна компания CEZ да продаде голяма част от производствените си капацитети след проверката на Брюксел по подозрение в злоупотреба с доминираща позиция чрез запазване само за себе си на капацитети в преносната мрежа, което възпрепятства достъпа на конкурентите й до пазара, съобщи пресслужбата на ЕК.

Този ангажимент става правно задължителен.

Комисията установява с удовлетворение, че окончателните ангажименти, предложени от CEZ, дават адекватен отговор на нейните опасения.

Европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуния изтъкна, че при по-голяма конкуренция цените са по-ниски. По думите му, "продажбата на голям производствен капацитет ще позволи на нов участник да навлезе на чешкия пазар за доставка на електроенергия и да конкурира историческия оператор CEZ ".

"Това ще бъде от полза за всички потребители на електроенергия", допълни той.

При проверката комисията стигна до предварително заключение,че CEZ най-вероятно е блокирала навлизането на чешкия пазар за производство и доставка на едро на електроенергия, запазвайки само за себе си капацитети от преносната мрежа, от които не е имала нужда към дадения период.

В отговор на опасенията на Брюксел, CEZ предложи да продаде производствени капацитети с мощност между 800 и 1000 мегавата. Купувачът ще трябва да получи одобрение от ЕК.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 8
bgMan
преди 11 години
Да вземе да го подари този дял на българската НЕК в замяна на кражбите извършени у нас в полза на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още