IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 29 проекта са подготвени с помощта на JASPERS през 2012 г.

Сред тях са западната дъга на Софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента, разширението на столичното метро и др.

12:57 | 03.04.13 г. 1
Общо 29 проекта са подготвени с помощта на JASPERS през 2012 г.

Общо 29 са проектите, подготвени с помощта на Jaspers през 2012 г. С резултатите на плана за действие на JASPERS в България се запозна служебното правителство днес по време на заседанието си в Министерския съвет (МС), съобщи пресслужбата на кабинета.

В плана за действие по JASPERS за 2012 г. в България бяха включени 37 проекта. По осем от първоначално заложените не бяха осъществявани дейности и те бяха отменени, припомнят от Министерския съвет.

Приключили са дейностите по шест проекта, а по останалите 23 ще продължат и през 2013 година.

Сред проектите, по които през 2012 г. са работили българските и европейските експерти, са водният цикъл на Плевен, за осигуряване на качеството на генералните планове в Източния, в Централния и в Западния район, рехабилитацията на гарови комплекси, изграждането на Западната дъга на Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента. Освен тях с помощта на JASPERS са задвижени проектите за обходите на Габрово, Монтана, Враца, разширението на софийското метро, подготовката на проекта за технологични паркове и др.

Припомняме, че инициативата JASPERS е инструмент за подготовка на големи инфраструктурни обекти в страните от ЕС. Тя е създадена в края на 2005 г. от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа на подготовката на приоритетни национални проекти, за които се предвижда финансиране от структурните и кохезионния фонд на ЕС. Споразумението за дейността на програмата у нас бе подписано през 2006 г.

Tехническата подкрепа от страна на инициативата е безвъзмездна и се изразява в предоставяне на консултации, съгласуване, изграждане и доусъвършенстване структурата на проекта, преодоляване на трудности, отстраняване на пропуски и идентифициране на нерешени проблеми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Haydutyn
преди 11 години
Председателят на Контролния съвет на Движение България на гражданите представи факти, че такива пари са договорени в процеса на присъединяване на страната към ЕС и те се намират в три оперативни програми. В ОП Конкурентоспособност има 250 млн. евро за научни изследвания и иновации. В ОП Човешки ресурси има средства по две направления за образование, отговарящо на пазара на труда има 250 млн.евро, а за достъп до образование и социално приобщаване има още 200 млн. евро. Още 100 млн.евро има в ОП Регионално развитие за подобряване на образователната инфраструктура. Екипът на г-жа Кунева е договорил общо 800 млн.евро за образование и наука, друг е въпросът, как тези средства се усвояват, коментира проф.Велев. Самата Меглена Кунева изрази съжаление, че очевидно на четвъртата година от мандата управляващите и в частност - просветният министър, нямат представа, че България има възможност да усвои 800 млн.евро за наука и образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още