IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли едно мобилно приложение да ни превърне в Бъфет

iBillionaire позволява на инвеститорите да следват ходовете на 10-има инвеститори-милиардери

12:16 | 01.04.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда приложението. <em>Илюстрация:&nbsp;iBillionaire</em></p>

Така изглежда приложението. Илюстрация: iBillionaire

Apple натрупа цяло състояние от iPhone, който на свой ред буквално за миг превърна шепа разработчици на приложения в милионери, пише MarketWatch. Една нова апликация обаче цели да помогне на средностатистическите инвеститори да заприличат на Уорън Бъфет.

iBillionaire, което ще може да бъде сваляно от тази седмица срещу 1,99 долара на месец, ще позволява на инвеститорите да следват ходовете на 10-има инвеститори-милиардери като Бъфет, Карл Айкан и хедж-фонд гурута като Джон Полсън, Дейвид Айнхорн и Бил Акман. Приложението ще сравнява портфейла на потребителите, за да може поне в известна степен да им покаже какво правят милиардерите и съответно да предложи съвети.

Според съоснователя на iBillionaire Раул Морено тези 10-ма инвеститори имат доста сходно мислене.

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ изисква от големите инвеститори да разкриват притежаваните от тях активи веднъж на тримесечие в отчети, известни като 13-F. Оттам са и данните, които използва iBillionaire. След това приложението показва активите на всеки милиардер и графики колко добре се представят портфейлите спрямо индекса S&P 500.

После потребителите могат да въведат собствените си активи, а приложението им прави предложения на базата на онова, което правят милиардерите.

iBillionaire е разработка на двама серийни предприемачи. 29-годишният Морено е съосновател и на Kinetik - услуга за препоръчване на апликации. Партньорът му Алехандро Естрада на 44 г. е съосновател на Dineromail - латиноамериканската версия на PayPal, която миналата година бе придобита от южноафриканската медийна компания Naspers Ltd.

Сред най-популярните акции сред милиардерите са тези на Apple и Google, всяка от които е собственост на четирима милиардери. Може би най-голямата изненада е Delphi Automotive - производител на автомобилни части, който излезе от фалит през 2009 г. и е мажоритарна собственост от петима души. През миналата година акциите на дружеството се покачиха с 37%.

Да инвестираш като милиардер обаче не е толкова лесно, колкото да печелиш в Angry Birds, пише още MarketWatch. Тези финансови суперзвезди получават анализи, съвети за управленски решения и търговски възможности, които не са на разположение на търговците, играещи от домовете си.

Един пример: Айнхорн, който е един от петимата милиардери, собственици на Delphi, участва в дружеството доста преди първичното му публично предлагане, което за първи път даде шанс на дребните инвеститори да купуват.

Играе роля и факторът време. Тъй като отчетите до Комисията за ценните книжа и борсите се подават до 45 дни след края на всяко тримесечие, докато информацията стане публична, тя вече е остаряла с повече от месец.

Ще успее ли апликацията да навакса? Поне мисълта за това се харесва на някои инвеститори: "Би било готино", твърди Хърб Морган, инвестиционен мениджър от Сан Диего, и препоръчва в бъдеще версията 2.0 да включва и фондови мениджъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Нищо, че не става - важно е чувството, че си "билионер", както го често превеждат...последно в "Свободно падане" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
То ако така се ставаше богат нямаше да има бедни.И освен това всички щяхме да сме световни шампиони по шах, табла, судоку и други логически игри.Само с повтаряне на ходове не става. (Пробвал съм го многократно в пустите младежки години)А между другото приложения от този род ако се опираха на достатъчно достоверна, актуална и трезва информация веднага ще попаднат под ударите на закона. Я заради манипулация или измама, я заради търговия с вътрешна информация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
jujo_si
преди 11 години
Ами напротив идеално приложение, прави богатите по-богати за сметка на неукиото простолюдие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Веднъж на 3месечие а? И какво, за какво им е на хората да повтарят ходовете на Бъфет, след като той разкрива информация? За да го направят по-богат? Щото ако той е влезнал в позицията преди 3 месеца, разликата в цената може и 100% да достигне. Адски ненужно приложение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още